Zariaďujeme malú detskú izbu pre dvoch školákov – krok po kroku

Keď sa o detskú izbu delia dve školopovinné deti, je potrebné rozumne rozvrhnúť priestor pre súbežnú existenciu dvoch rozdielnych „vesmírov“. Aj detská a študentská izba môže fungovať harmonicky a v mieri. Poradíme vám ako vybrať a skombinovať nábytok pre deti tak, aby obidve vaše ratolesti mali dostatok priestoru na štúdium, hru aj odpočinok.


1. Vyberte vašim deťom praktické postele, ktoré šetria miesto

V detskej izbe spravidla zaberá najviac priestoru posteľ. Najmä v prípade menších izieb je preto na mieste využívanie postelí, ktoré šetria miesto a ponúkajú aj rozšírené úložné možnosti. Obľúbeným praktickým riešením do detskej izby je poschodová posteľ, na ktorej sa pohodlne vyspia dve alebo tri deti (ak má posteľ zásuvku s prístelkovým matracom). Šikovným riešením do menšej detskej izby je i vysoká posteľ so zabudovanou skriňou a písacím stolíkom či detská posteľ so schodíkovou komodou. Veľkú úsporu miesta v detskej izbe získate, ak vašim deťom doprajete sklápacie postele, ktoré cez deň, v zloženom stave, pripomínajú dlhú komodu.

2

2. Správne umiestnite dva písacie stoly

Každé z detí, ktoré sa delia o izbu, by malo mať svoj vlastný písací stôl, ktorý je prispôsobený výške a potrebám dieťaťa. Pre najmenších školákov je vhodný rastúci písací stôl, ktorý je výškovo nastaviteľný. Pre staršie deti, ktoré využívajú počítač a monitor, je vhodný väčší písací stolík s úložným priestorom v podobe zásuviek alebo menší písací stôl s výsuvnou poličkou na klávesnicu. Dôležité je správne umiestnenie písacieho stola – v ideálnom prípade by za chrbtom sediacej osoby mala byť stena (alebo aspoň vysoké operadlo stoličky) a dieťa by od stola malo mať výhľad na vchodové dvere. Takéto umiestnenie písacieho alebo pracovného stola je podľa feng šuej tou najlepšou pozíciou, ktorá zvyšuje produktivitu a pocit bezpečia. Na takéto umiestnenie je ideálny napríklad písací stolík s regálom, ktorý je ako stvorený do rohu miestnosti.

3

3. Dve stoličky, ktoré sú vhodné pre deti

Stoličky k písacím stolom by mali zodpovedať veku a výške dieťaťa. K malému rastúcemu stolu je ideálna detská nastaviteľná stolička, ktorá porastie spolu s ním. Starším deťom skvele poslúžia detské stoličky s nastaviteľnou výškou a opierkami na lakte – môže to byť napríklad jednoduché kancelárske kreslo s poťahom či kreslo s praktickou opierkou zo sieťoviny. Pre študentov, ktorí trávia veľa času pred počítačom, je optimálnou voľbou čalúnená kancelárska stolička s nastaviteľnou výškou sedadla, lakťovými opierkami a opierkou na hlavu.

4

4. Vytvorte praktický úložný priestor pre každé dieťa

Každý obyvateľ detskej izby potrebuje svoj vlastný priestor na oblečenie, hračky, športové a školské potreby. Veľká rohová skriňa v kombinácii so šatníkovými skriňami pomáha vyriešiť túto výzvu v menšej izbe, podobne ako detské postele s úložným priestorom. Doplnkový úložný priestor v detskej izbe vám pomôžu vytvoriť nástenné police a prídavné skrinky.

5

5. Využite možnosti na prirodzené rozdelenie priestoru

Detské izby, o ktoré sa delia dve deti, by mali poskytovať dostatok súkromia pre obidvoch školákov. Izbu môžete rozdeliť napríklad na študijnú a relaxačnú zónu – v študijnej časti budú písacie stoly a stoličky, v relaxačnej zóne priestor na cvičenie, hry a odpočinok v horizontálnej polohe – okrem postelí tu môže byť napríklad koberec so sedacím vakom. Aktívnu a relaxačnú zónu môžete oddeliť napríklad paravánom, regálom s rastlinami alebo farebným regálom s knihami.

6

P.S.: Chceli by ste vedieť viac o detskom nábytku, ktorý máme v ponuke, alebo o spôsobe dodania nášho tovaru k Vám domov a o vynáške tovaru? Kontaktujte nás e-mailom na info@omega-nabytok.sk či telefonicky na čísle 0915 547 018 alebo využite náš online chat v pravom dolnom rohu vašej obrazovky.