Vyberáme správnu posteľ do spálne

Zdravý spánok je predpokladom spokojného života s dostatkom energie, dobrej nálady a pozitívneho myslenia. Čo je však potrebné urobiť pre to, aby ste sa v noci cítili ako v bavlnke a ráno sa prebúdzali čerstvý ako rybička?

Táto otázka nie je vôbec komplikovaná. Postačí sa poriadne a starostlivo zamyslieť nad výberom tej správnej postele. No aj keď to vyzerá veľmi jednoducho, výber postele je niekedy náročný a často predstavuje hotovú vedu.

Pri výbere správnej manželskej postele treba myslieť predovšetkým na fakt, že si ju vyberáme na niekoľko rokov. V posteli trávime predsa tretinu svojho života a navyše regeneruje až 90 % našich psychických a fyzických síl.

Manželská posteľ by sa nám mala páčiť aj po niekoľkých rokoch a poskytnúť nám pokojný spánok. Keďže je v dnešnej dobe na trhu obrovská ponuka postelí rôznych typov, farieb a materiálov, výber treba poriadne zvážiť, aby ste svoje rozhodnutie neskôr neoľutovali.

vyberame novu postel do spalne omega-nabytok.sk

Začíname výberom materiálu postele

Tým najdôležitejším faktorom pri výbere postele je materiál. Aby bola manželská posteľ dostatočne pevná, odolná a slúžila nám aj niekoľko rokov, materiál, z ktorého je manželská posteľ vyrobená, musí byť dostatočne pevný. Z tohto dôvodu je najobľúbenejšou voľbou drevo.

Drevené postele sú tie najkvalitnejšie. U drevených postelí ide o celistvý materiál, ktorý je synonymom dlhej životnosti. Drevo navyše dobre vyzerá, pôsobí príjemne hrejivo a prírodne.

vyberame novu postel do spalne_omega-nabytok.sk

V prípade, že je pre vás drevená masívna posteľ cenovo nedostupná, siahnuť môžete po lacnejšej verzii: postele z drevotriesky. Tie vynikajú dobrou cenou a vyrábajú sa prevažne s povrchovou laminátovou úpravou. Výhodou drevotrieskových postelí je široká ponuka povrchových motívov a farieb v podobe nalepených fólií. Medzi nevýhody patrí slabšia odolnosť a menšia trvácnosť.

K pomerne obľúbeným typom postelí patria aj čalúnené postele. Pokiaľ teda túžite po modernej a štýlovej posteli, siahnite práve po čalúnených posteliach. Obrovskou výhodou je široký výber čalúnenia. Pri čalúnených posteliach sa najčastejšie využíva látka, ekokoža či pravá koža.

Čalúnené manželské postele dodávame spolu s roštom či s roštovou doskou. Matrac k posteli si tak vyberáte sami podľa vlastných potrieb a predstáv. Konštrukcie čalúnených postelí sa vyrábajú z drevotriesky alebo z masívneho dreva, vďaka čomu je posteľ stabilná, a tak vhodná pre každodenný pokojný spánok.

vyberame postel do spalne omega-nabytok.sk

Trendom posledných rokov sa stali kovové manželské postele. Ich obľúbenosť sa odvíja od elegantného vzhľadu, cez moderné spracovanie až po magické vzory vyrobené rukou umeleckého kováča. Všetky tieto pozitívne vlastnosti pôsobia ako magnet pre naše oči. Tak si neviete predstaviť spať na inej posteli ako na kovovej. Pri kovových posteliach si na svoje príde nejedna romantická duša. Obrovskou výhodou je aj veľmi jednoduchá údržba. Kovové manželské postele si nevyžadujú žiadnu špeciálnu starostlivosť. Jednoducho a rýchlo ju vyčistíte vlhkou handričkou.

vyberame novu postel do spalne-omega-nabytok.sk

Menšia alebo veľká manželská posteľ?

Každý z nás má vlastnú predstavu o tom, ako sa dobre a dosýta vyspať. Každý máme predsa špecifický spánok, obľúbenú polohu pri zaspávaní či obľúbený typ matraca. Kvalitný spánok však vyžaduje, aby bola plocha na spanie dostatočne veľká a priestranná.

Základom je, aby bol matrac dlhší ako je výška postavy osoby, ktorá bude na posteli spať. Vhodnú dĺžku matraca si môžeme jednoducho vypočítať pomocou vzorca: výška človeka + 20 cm. To znamená, že ak meriame 180 cm, postačí matrac s dĺžkou 200 cm. V prípade, že meriate viac ako 180 cm, siahnite skôr po posteliach, ktoré vám umožnia doň vložiť matrac vyrobený ma mieru. Pri manželských posteliach je najpredávanejší rozmer 180 x 200 cm. 

Dôležitým faktorom je aj výška postele, ktorá ovplyvní to, ako sa vám bude vstávať. Výška spacej plochy postele by nemala byť nižšia ako 25 cm. Pre staršiu vekovú kategóriu odporúčame zakúpiť posteľ s vyšším spaním, približne vo výške 60 cm. Vynikajúcou voľbou pre menej pohyblivých ľudí sú postele typu Boxspring, ktoré ponúkajú pohodlné a lepšie vstávanie.

Málo miesta pre posteľ?

Nie každá domácnosť disponuje priestrannými izbami s množstvom miesta pre nábytok. S takýmto problémom sa často stretávame pri spálňach v malých bytoch. Čo teda robiť v takomto prípade?

V prvom rade treba myslieť na fakt, že veľkosť postele by mala byť taká, aby sme okolo nej mali priestor na prechod, minimálne v šírke 60 cm. Správnym riešením je posteľ postaviť k stene alebo do rohu spálne, čím sa vytvorí aj útulnejší dojem. V žiadnom prípade nenechávajte posteľ umiestnenú v strede. Dosiahnete tým len zbytočnú stratu miesta a malá spálňa sa tak ešte opticky zmenší.