V tejto kuchyni je všetko poruke – takto si ju usporiadate podľa Marie Kondo

Marie Kondo sa preslávila po celom svete ako odborníčka na upratovanie, ktoré zlepšuje kvalitu života. Podľa nej by všetky predmety, ktoré vlastníte, mali byť funkčné, plniť nejaký účel alebo jednoducho robiť radosť. Veci, ktoré zvykneme používať v kuchyni, zaraďuje do kategórie komono – inak povedané „všetko možné“ alebo „užitočné veci“. Pozrime sa na to, ako si s pomocou rád Marie Kondo môžete usporiadať kuchyňu tak, aby ste sa v nej cítili príjemne.


Pracovná doska, na ktorej máte dosť priestoru na varenie

Marie Kondo odporúča skladovať minimum vecí na kuchynskej pracovnej doske – v ideálnom prípade by ste tam nemali mať nič. Na prázdnej kuchynskej doske sa vám bude oveľa lepšie pripravovať jedlo a zjednoduší sa aj údržba, pretože ju ľahšie upracete. Na uskladnenie kuchynského komona by vám mali stačiť skrinky. Pri výbere kuchyne myslite na to, že vaša kuchynská linka by mala poskytovať dostatok úložného priestoru na všetko, čo vám nebude zavadzať na pracovnej doske. Vhodným riešením sú skrinky až po strop a nenápadný prenosný drevený schodík, vďaka ktorému sa vždy ľahko dostanete k horným poličkám.

Tip: Každá pracovná doska, na ktorej sa často varí, si zaslúži kvalitné osvetlenie. LED osvetlenie pod hornými skrinkami sa postará o efektné prehĺbenie priestoru a vytvorí príjemné rozptýlené svetlo, pri ktorom sa vám bude dobre tvoriť.

2

Maximálne využitý úložný priestor v kuchynských skrinkách

Ako uskladniť všetko to kuchynské komono tak, aby ste si vytvorili jednoduchý a prehľadný systém? Využite priestor tak, aby ste vyťažili čo najviac z každého zákutia vašej kuchyne. Zásuvky s príborníkom vám pomôžu udržať si poriadok v príboroch a drobných kuchynských pomôckach. Prístup do rohových skriniek vám zjednodušia otočné drôtené systémy, ktoré spoľahlivo nahradia klasické police, a sú veľmi vhodné na hrnce aj na trvanlivé potraviny. Do kuchynských skriniek môžete schovať aj koše na separovaný odpad.

TiP. Pri výbere „domova“ pre jednotlivé predmety v kuchyni platí jednoduché pravidlo: to, čo využívate najčastejšie, by malo byť v najľahšie dostupných skrinkách a zásuvkách.

3

Zbavte sa kuchynských spotrebičov, ktoré nepoužívate

Naozaj potrebujete špeciálny mixér na smoothies, vaflovač, šunkovar, špirálový krájač na mrkvu a formu na srnčí chrbát? Ak vlastníte kuchynské náčinie a spotrebiče, ktoré nevyužívate a nerobia vám radosť, Marie Kondo odporúča zbaviť sa ich – predajte ich online alebo ich darujte niekomu, kto ich bude rád a často používať. Uvoľníte si tak miesto vo vašej kuchynskej linke. Na poličkách a v zásuvkách radšej nechajte viac prázdneho priestoru pre väčšiu vzdušnosť a prehľadnosť.

4

Usporiadajte si predmety tak, aby vás pohľad na ne tešil

Kuchyňa by podľa Marie Kondo mala pôsobiť čisto a usporiadane, nemusí však byť nudná či sterilná. Nemali by v nej chýbať veci, ktoré vám robia radosť a pohľad na ne vám rozžiari oči. Môžu to byť obrázky, zarámované fotografie, umelecké predmety, rastliny v kvetináčoch aj knihy, vystavené napríklad na komode s prútenými košíkmi, na nástennej poličke alebo na úzkom rohovom regáli.

5

P.S.: Chceli by ste vedieť viac o nábytku do kuchyne, ktorý máme v ponuke, alebo o spôsobe dodania nášho tovaru k Vám domov a o vynáške tovaru? Kontaktujte nás e-mailom na info@omega-nabytok.sk či telefonicky na čísle 0915 547 018 alebo využite náš online chat v pravom dolnom rohu vašej obrazovky.