Čarovný svet príbehov v detskej izbe: zariaďujeme kútik na čítanie, krok za krokom


Každý milovník literatúry si zaslúži svoj útulný čítací kútik. Chcete podporiť vaše deti v láske ku knihám a k nadobúdaniu vedomostí? Vytvorte im v detskej izbe zákutie, v ktorom sa im bude dobre čítať a spoznávať svet cez písmenká. Tento článok vám napovie, čo všetko na to budete potrebovať.


Krok 1: Vyberieme pokojné miesto na čítanie

Na vytvorenie čítacieho kútika, ktorým nie je detská posteľ, je vhodný predovšetkým roh izby, ktorý je najvzdialenejší od dverí, najmä ak ide o veľkú detskú izbu či herňu (napr. v podkroví domu). Relaxačná zóna na čítanie by mala byť v ideálnom prípade vizuálne oddelená – napríklad s pomocou praktického regálu, ktorý poslúži aj ako knižnica. Výborné miesto na posedenie s knižkou sa dá vytvoriť aj pri okne, najmä ak sa okno nachádza vo výklenku. Môžete tam umiestniť závesné kreslo alebo lavicu s mäkkou poduškou a vankúše, o ktoré sa dá oprieť.

2

Krok 2: Vytvoríme základ pre útulný kútik s hrejivými textíliami

Mäkké a poddajné textílie sú zdrojom príjemných pocitov v každej izbe, kde pomáhajú dotvoriť útulnú atmosféru. Nezabudnite na ne aj pri tvorbe kútika na čítanie pre deti. Jeho základňu môže tvoriť (v závislosti na veľkosti) huňatý koberec s vysokým vlasom alebo umelá kožušina, ktorá je hebká na dotyk. Posedenie s knižkou vylepší prítomnosť mäkučkých vankúšov a farebnej kožušinovej deky.

3

Krok 3: Zvolíme pohodlné posedenie pre malých čitateľov

Najdôležitejším krokom pri vytváraní kútika na čítanie je výber sedacieho nábytku. Rovnako ako dospelí, aj deti obľubujú pohodlné kreslá typu ušiak, do ktorých postupne dorastú. Výborným riešením je i hojdacie kreslo, ktoré sa postará o ešte väčšiu pohodu pri čítaní. Praktickou alternatívou pre deti, ktoré najradšej čítajú poležiačky, je rozkladacie kreslo, ktoré možno rozložiť do podoby jednolôžka, alebo detský sedací vak, ktorý sa dá ľubovoľne tvarovať.

Tip: Každý čitateľ, bez ohľadu na vek, uvíta doplnok, ktorý mu spríjemní čas strávený s knižkami – jednoduchý príručný stolík na odkladanie kníh a nápojov.

4

Krok 4: Pridáme poličku na knihy, do ktorej sa zmestia všetky literárne poklady

Dôležitým kusom nábytku v každej detskej izbe je knižnica. Môže byť súčasťou sektorového nábytku do detskej alebo študentskej izby. Keď jej kapacita nestačí, je výborným riešením nastaviteľný regál, ktorý sa dá prispôsobiť konkrétnemu priestoru či zákutiu. Menšie deti ocenia aj nízko umiestnené nástenné police, z ktorých si môžu ľahko vybrať svoje obľúbené knižky.

Tip: Pri výbere nábytku na knihy rátajte s priestorovou rezervou – približne 30% miesta by malo ostať voľné, nevyužité. Knižnica tak bude pôsobiť vzdušne a bude v nej stále dosť miesta na pribúdajúcu literárnu zbierku.

5

Krok 5: Doplníme osvetlenie, pri ktorom sa nekazia oči

Dôležitým prvkom v detskej izbe je osvetlenie. Detský čítací kútik sa nezaobíde bez kvalitnej lampy, ktorá neunavuje oči. Pre kútik s kreslom alebo posedenie na sedacom vaku na zemi je vhodná voľne stojaca lampa ale aj nízka stolná lampa s tienidlom, ktorú môžete umiestniť na príručný stolík.

6

P.S.: Chceli by ste vedieť viac o nábytku do detskej izby, ktorý máme v ponuke, alebo o spôsobe dodania nášho tovaru k Vám domov a o vynáške tovaru? Kontaktujte nás e-mailom na info@omega-nabytok.sk či telefonicky na čísle 0915 547 018 alebo využite náš online chat v pravom dolnom rohu vašej obrazovky.