Trendy bývanie v nordic štýle – 5 inšpirácií

Severský alebo škandinávsky štýl bývania je veľmi obľúbený pre svoju jednoduchosť, útulnosť a ľahkú údržbu. Vyznačuje sa praktickosťou, využívaním prírodných materiálov (masívne drevo, keramika, bavlna…) a striedmym prístupom k farbám. Byt alebo dom zariadený v nordic štýle má svoje neopakovateľné čaro, ktoré si bez veľkej námahy môžete vytvoriť a vychutnať aj vy. Nechajte sa inšpirovať.


1. Svetlé farby ako zdroj optimizmu

Dlhé škandinávske zimy a nedostatok slnečného svetla je možné jednoducho vykompenzovať útulným domovom, zariadeným v svetlých farbách. V severských interiéroch zvyknú dominovať prírodné odtiene krémovej, smotanovej, béžovej a svetlej sivej farby. Tieto nevtieravé neutrálne farby prežiaria vašu obývačku, spálňu, kuchyňu aj malú kúpeľňu alebo predsieň, v ktorej chýba okno a prirodzené denné svetlo.

2

2. Voňavý nábytok z masívneho dreva

Nie je tajomstvom, že obyvatelia severských krajín milujú prírodu a radi trávia čas prechádzkami v lese. Typickým nábytkom do spálne v škandinávskom štýle je klasická drevená posteľ, s jej typickou štruktúrou, kresbou a vôňou dreva. Doplniť ju môžu nočné stolíky z dreva a drevená šatníková skriňa. Drevený nábytok je vhodný i do obývačky, domácej pracovne a detskej izby.

Tip: Nábytok zo svetlého borovicového dreva je cenovo výhodný a ľahko ho skombinujete s akýmkoľvek iným nábytkom.

3

3. Útulné čalúnené posedenie v obývačke

K severskému bývaniu patrí „hygge“ posedenie s rodinou a priateľmi v útulne zariadenej obývačke. Sedací nábytok neutrálnej farby by nemal „kričať“ – vhodná je napríklad čalúnená sedacia súprava sivej farby, na ktorej zaniknú aj menšie nečistoty. Posedenie v obývačke môže mať podobu sedačky a zladených kresiel ale aj o niečo menej tradičnú formu dvoch rovnakých sedačiek alebo pohoviek, ktoré sú umiestnené oproti sebe. Ako doplnkové sedenie do obývačky výborne poslúžia mäkké čalúnené taburety, ktoré môžu byť navyše vybavené praktickým úložným priestorom.

4

4. Zákutie s kreslom na čítanie a relax

K nordic štýlu neodmysliteľne patria aj útulné zákutia, ktoré si môžete vytvoriť hocikde – v rohu obývačky, spálne, domácej pracovne či hosťovskej izby. Ak radi relaxujete s knihou v ruke, vybudujte si vaše malé relaxačné zákutie, v ktorom môžete tráviť dlhé (nielen) zimné večery. Okrem ležérneho koberca by v ňom nemalo chýbať kreslo – klasický ušiak decentnej farby, relaxačné kreslo (ideálne s prateľným poťahom, pre prípad, že by sa vám vyliala káva alebo čaj) alebo pôvabné hojdacie kreslo. Pridajte stojacu lampu pre optimálne osvetlenie, odkladací stolík a vankúš s mäkkou dekou, do ktorej sa môžete zababušiť.

5

5. Severské „spa“ v kúpeľni

Do bežnej panelákovej kúpeľne sa nezmestí pravá fínska sauna – stále si v nej však môžete dopriať typický severský štýl. Nábytok do kúpeľne s dreveným dekorom alebo moderná kúpeľňová zostava v kombinácii bielej farby a dreva pôsobí veľmi útulne a domácky a pomôže vám prepnúť sa večer po práci do relaxačného režimu. Ako bonus môžete zladiť kúpeľňové predložky, osušky a uteráky vo vašej kúpeľni do jednej farby.

6

P.S.: Chceli by ste vedieť viac o nábytku a doplnkoch, ktoré máme v ponuke, alebo o spôsobe dodania nášho tovaru k Vám domov a o vynáške tovaru? Kontaktujte nás e-mailom na info@omega-nabytok.sk či telefonicky na čísle 0915 547 018 alebo využite náš online chat v pravom dolnom rohu vašej obrazovky.