Takto prispôsobíte detskú izbu na štúdium z domu – 5 tipov


Štúdium z domu nie je pre každé dieťa či tínedžera bežná situácia. Ak sú vaše deti zvyknuté vo svojej detskej izbe skôr oddychovať, než sa učiť, pomôžu vám malé zmeny, ktoré môžete vykonať hneď. Poradíme vám, ako vytvoriť v detskej izbe prostredie, ktoré bude vaše ratolesti motivovať k usilovnému štúdiu.

1. Zbavte izbu rozptyľujúcich prvkov

Pri domácom učení veľmi záleží na disciplinovanosti a schopnosti vašich detí udržať si pozornosť. Často býva problémom fakt, že detská izba je prepchatá hračkami, plagátmi a rôznymi ďalšími predmetmi, ktoré na seba neustále pútajú pozornosť. V takom prostredí by sa ťažko učilo aj vám. Skúste preto spoločne s vašimi deťmi vymyslieť spôsob, ako upratať predmety z písacieho stola niekam, kde nebudú prekážať, napríklad do praktickej komody so zásuvkami a poličkami či do skrinky, v ktorej budú ich veci chránené pred prachom.

2

2. Zabezpečte deťom optimálny písací stôl a stoličku

Písací stôl, ktorý vášmu dieťaťu vyhovuje čo do výšky aj do veľkosti plochy, by mal tvoriť základ domácej učebne, spoločne s pohodlnou (v ideálnom prípade anatomickou) detskou stoličkou. Veľký písací stôl s minimalistickým dizajnom oceníte v prípade, že sa zvyknete učiť spolu s vašimi deťmi a pri stole teda sedia minimálne dve osoby. Do menších priestorov je vhodný posuvný stôl s kolieskami a vnútornými poličkami, ktorý možno zložiť.

3

3. Investujte do kvalitného osvetlenia

Vďaka dobrému osvetleniu detskej izby budú môcť vaše deti pracovať na svojich školských úlohách aj vo večerných hodinách, vďaka čomu si viac užijú pobyt na slnku a čerstvom vzduchu cez deň. Kvalitná stolná lampa so vzorovaným tienidlom zabezpečí primerané osvetlenie na prácu s počítačom. Stojaca lampa je ideálne doplnkové osvetlenie, ktoré sa hodí aj na večerné čítanie.

4

4. Ideálne podmienky nielen na písanie, ale aj na čítanie

Čítanie je dôležitou súčasťou vzdelávania sa v domácom prostredí. Na čítanie alebo pozeranie edukačných videí na tablete bude váš školák potrebovať pokojné zákutie, v ktorom ho nikto nebude vyrušovať. Niektoré deti najradšej čítajú v posteli. Iným vyhovuje pohodlné kreslo typu ušiak. Obľúbenou alternatívou do detskej izby sú moderné sedacie vaky, ktoré možno tvarovať a dá sa na nich sedieť aj ležať. Čítací kútik by mal byť v ideálnom prípade umiestnený pri okne, aby sa zabezpečil dostatok denného svetla. Nemalo by v ňom však chýbať ani adekvátne osvetlenie, napríklad v podobe nástennej alebo voľne stojacej lampy.

5

5. Vytvorte v izbe zónu na relax a hry

Relax a aktívny odpočinok je pre vašich školákov a študentov rovnako dôležitý ako učenie. Je dobré vytvoriť v izbe zónu, ktorá je venovaná iba relaxačným aktivitám. V prípade mladších detí to môže byť kútik na hranie na koberci. Hračky, ktoré deti najčastejšie využívajú, môžu upratať do úložného boxu, ktorý môžu využiť aj ako malý stolček či lavičku na sedenie. V prípade, že detská izba nie je veľmi veľká, možno relaxačný kútik vytvoriť aj pod rámom vyvýšenej postele. Staršie deti ocenia voľnú, nezapratanú plochu, na ktorej môžu cvičiť jogu, pilates, posilňovacie cviky alebo iné športové aktivity, ktoré sa dajú robiť doma, podľa vlastných preferencií.

6

P.S.: Chceli by ste vedieť viac o nábytku do detskej izby, ktorý máme v ponuke, alebo o spôsobe dodania nášho tovaru k Vám domov a o vynáške tovaru? Kontaktujte nás e-mailom na info@omega-nabytok.sk či telefonicky na čísle 0915 547 018 alebo využite náš online chat v pravom dolnom rohu vašej obrazovky.