Tajomstvo výberu jedálenského stola a stoličiek v 5 jednoduchých krokoch

 

Účelne a útulne zariadená jedáleň je snom mnohých rodín. Ako si však vybrať z obrovského množstva jedálenských stolov a stoličiek? Sektorový nábytok do jedálne je jednou z možností, ako si ušetriť čas pri zlaďovaní nábytku. Ak si však radšej chcete nábytok nakombinovať sami, môže vám pomôcť náš stručný návod.

1. Začnite od konca – predstavte si výsledok, vašu ideálnu jedáleň

Ak ešte nemáte predstavu o tom, ako má vaša budúca jedáleň či jedálenský kút v kuchyni vyzerať, určite viete povedať aspoň to, ako sa v nej chcete cítiť. Predstavte si ideálne trávený čas pri jedálenskom stole – práve si užívate rannú kávu pri práci s počítačom v kuchyni alebo sa bavíte na veselej oslave pri veľkom stole s rodinou a priateľmi? Zamyslite sa nad tým, aký je váš životný štýl a čo očakávajú od jedálenského priestoru členovia vašej domácnosti.

2

2. Nechajte si vždy trochu viac miesta pre stôl

Pri výbere jedálenského nábytku vždy začínajte výberom stola. Vo veľkých miestnostiach vyniknú krásne dizajnové kusy a praktické, veľké rozkladacie stoly, ku ktorým bez problémov usadíte aj väčšiu spoločnosť. Do menších priestorov sa hodia klasické okrúhle stoly, ale aj netradičné barové stoly a sklápacie stoly, ktoré šikovne ušetria miesto napríklad v malej kuchyni. Pri plánovaní jedálenského posedenia myslite na to, aby ste sa pri sedení pri stole netlačili – vždy radšej počítajte s tým, že budete potrebovať trochu viac miesta na taniere a nápoje, ale aj na odsúvanie stoličiek.

3

3. Vyberte jedálenský stôl z odolného a kvalitného materiálu

Jedálenský stôl z masívneho dreva je nesmrteľná klasika, ktorá sa vyznačuje najvyššou kvalitou a trvácnosťou a spravidla aj vyššou cenou. Charakteristická kresba a vôňa dreva očarí predovšetkým milovníkov klasického, rustikálneho či škandinávskeho štýlu. Jedálenské stoly z lamina sú pevné a odolné, sú dostupné v množstve dekorov a farieb, vďaka čomu sa ľahko kombinujú. Jedálenské stoly so sklom sú ideálne do tmavších miestností a sú ako stvorené do moderných interiérov, podobne ako elegantné biele jedálenské stoly s vysokým leskom.

4

4. Dolaďte k stolu jedálenské stoličky

Táto časť môže byť náročná, zároveň je však najviac kreatívna a zábavná. Ak ste už pevne rozhodnutí, aký jedálenský stôl chcete, máte o to jednoduchšiu úlohu. Pri výbere stoličiek zohľadňujte nielen tvar, celkovú estetiku stoličiek a použitý materiál, ale aj štýl, farbu a vaše nároky na pohodlie.

Vo všeobecnosti platí, že na dlhé sedenie sú vhodné čalúnené jedálenské kreslá s opierkami na ruky, ktoré vynikajúco ladia predovšetkým s drevenými stolmi. Ak máte drevený stôl a vaše jedálenské stoličky majú drevené nohy, je ideálne, ak budú vyrobené z rovnakého typu dreva.

Jedálenské stoličky s kovovými nohami v neutrálnych farbách sú vhodné ku stolom s kovovými a sklenenými prvkami, ale aj ku stolom z lamina či masívneho dreva. Ak radi doma hostíte veľkú spoločnosť a často rozkladáte stôl, určite oceníte pohodlné stohovateľné jedálenské stoličky.

5

5. Preskúmajte alternatívne možnosti

Možností ako môžete zariadiť ktorúkoľvek miestnosť vo vašom domove je vždy viac, než si myslíte. Platí to aj pre jedálenský nábytok. Popri klasických jedálenských stoličkách je napríklad možné využiť aj netradičné posedenie na čalúnenej lavici, ktoré môže byť aj rohové. Lavice bez operadla opticky odľahčia priestor. Ak sa vám ťažko rozhoduje, môžete si zjednodušiť úlohu tým, že si vyberiete hotový, dizajnérmi nakombinovaný jedálenský set, v ktorom všetko dokonale ladí.

6

P.S.: Chceli by ste vedieť viac o jedálenskom nábytku, ktorý máme v ponuke, alebo o spôsobe dodania nášho tovaru k Vám domov a o vynáške tovaru? Kontaktujte nás e-mailom na info@omega-nabytok.sk či telefonicky na čísle 0915 547 018 alebo využite náš online chat v pravom dolnom rohu vašej obrazovky.