Správny výber manželskej postele

Každý pár má iný spánkový rituál. Kým niektorí z nás spia „nalepení“ na sebe, druhí si v posteli vytvárajú zóny, ktoré sa nesmú prekračovať. Nejde však len o to, koľko miesta v posteli máme, ale či je manželská posteľ dostatočne pohodlná, vysoká alebo či ladí s ostatným zariadením.   

Praktické čalúnené manželské postele

Aj vás už unavuje, že si zakaždým, keď idete okolo postele, udriete nohu do jej ostrých hrán? To je bežné najmä pri klasických drevených posteliach, ktoré, hoci sú nesmierne štýlové, nám už uštedrili zopár modrín. Preto si čoraz viac párov prezerá po rokoch ponuku celočalúnených postelí. Variantov postelí je množstvo, len sa treba rozhodnúť, či má obsahovať úložný priestor, ozdobné čelo alebo či má byť zložená z jedného alebo dvoch matracov. Čo sa týka tkanín, i tu sa výrobcovia manželských postelí vyhrali. Jednofarebné poťahy sú elegantné a nadčasové, pri vzorovaných a viacfarebných si treba premyslieť, či bude posteľ moderná aj o pár rokov. Keďže čalúnené manželské postele majú zabudovaný rošt aj matrac, stačí nájsť tú správnu súhru dizajnu a kvality. Najmúdrejšie je obzerať sa po posteliach stojacich na nožičkách, aby sa zabezpečilo dobré odvetrávanie.

Drevené či kovové manželské postele

Môžete spať na posteli veľkej ako letisko, no ak nemáte ten správny matrac, nikdy sa ráno nezobudíte svieži ako rybky. Odborníci odporúčajú na manželské postele vyberať dva matrace, pre každého z páru osobitne. Ide o to, aby sa matrac prispôsobil našim telesným schránkam, ale aj zamestnaniu alebo osobitným zdravotným ťažkostiam. Vhodné je to aj preto, že ak sa na posteli počas bezsennej noci prevracia jeden, ten druhý to na svojom matraci vôbec nepocíti. K dreveným či kovovým manželským posteliam si väčšinou treba dokúpiť rošt aj matrac, preto je dobré pri výbere sledovať aj odporúčania výrobcov. Najlepší rozmer pre manželskú posteľ je 160 x 200 cm (záleží však aj od priestorových možností spálne), výška približne 50 cm.   

 

Ďalšie kritériá pre výber dobrej manželskej postele

Ak sa rozhodnete pre posteľ z masívu, môžete sa spoľahnúť na vysokú nadčasovosť a odolnosť, tzn. posteľ vplyvom používania nezačne len tak vŕzgať. S vŕzganím sa ale po rokoch môžete stretnúť pri lacnejších variantoch drevených alebo kovových postelí. Skutočný luxus si doprajete kúpou postele s polohovateľným roštom, ktorý je alebo zabudovaný v celočalúnenej manželskej posteli, alebo ste si ho zakúpili k inému typu postele dodatočne. Čím výraznejšie ozdobné prvky posteľ obsahuje, tým špecifickejší štýl spálne dosiahnete. Aj vaše oči môže tešiť nádherne prešívané čelo postele alebo romantický baldachýn, pod akým spávajú princezné v rozprávkach, len sa treba dohodnúť s partnerom. A kde sa dohody uzatvárajú najlepšie? Často práve v manželskej posteli...