Starostlivosť o masívny nábytok

Aj keď dnes už nie je masívny nábytok tak obľúbený ako kedysi, stále má svojich priaznivcov vďaka jeho originalite, nezameniteľnej vône a hlavne vďaka jeho trvácnosti. Pri správnej starostlivosti o masívny nábytok, si môžete byť istý, že niektoré kusy sa môžu dediť z generácie na generáciu. Ale ako sa správne starať o takýto nábytok? Čomu je potrebné venovať väčšiu pozornosť a zároveň čomu sa vyhnúť? Prečítajte si zopár našich poznatkov a nechajte sa nimi inšpirovať.

Prostredie

Masívny nábytok je prírodný materiál, ktorý pracuje v závislosti od teploty a vlhkosti vzduchu v miestnosti. Pri vysokej vlhkosti sa nábytok začne rozpínať a pri nízkej je to opačný jav, drevo schne a scvrkáva sa. Preto najvhodnejšia teplota vzduchu je okolo 20 °C a vlhkosť by ste mali držať v rozmedzí 50 – 60 %.
Vyvarovať by ste sa mali aj veľkým teplotným výkyvom, ktoré by mohli poškodiť nábytok.
Je dôležité sa zamerať aj na vetranie, ktoré by malo byť šetrné, ale pravidelné. Najvhodnejší je jemný prievan a pri horúčavách netreba zabúdať na zvlhčovače. Masívny nábytok sa neodporúča pokladať v miestnosti kde je podlahové kúrenie, ktoré vysúša vzduch. Ak však nie je iná možnosť, je dobré použiť zvlhčovač vzduchu.
Dlhodobé slnečné žiarenie môže spôsobiť vyblednutie nábytku (najmä tmavší nábytok), alebo intenzívne slnečné lúče môžu dehydrovať nábytok. Pôsobenie slnka nie je viditeľné hneď a často sa prejaví až po niekoľkých rokoch, no vďaka vhodným kozmetickým prostriedkom tomu môžete predísť.

Voda

Voda je síce najzákladnejšiu potrebou v našom živote, v prípade masívneho dreva je to naopak. Masívny nábytok by nemal byť nielen v miestnosti kde je veľká vlhkosť, ale aj pri veľkom množstve vody by sme mali byt obozretní. Pokiaľ sa na nábytok vyleje väčšie množstvo vody, je potrebné túto tekutinu okamžite odsať, najlepšie najskôr papierovou utierkou a potom na dočistenie použiť  napríklad bavlnenú handričku. Predídete tak možným škodám na nábytku.

Iberia_galeria_4

Údržba a starostlivosť

Masívny nábytok  môže byť z rozdielneho dreva a s rôznou povrchovou úpravou. Preto si ozrejmíme  starostlivosť o rôzne typy nábytku:

  • Lakovaný nábytok:

Jeho údržba je veľmi jednoduchá, kde nábytok utierame vlhkou handričkou, nie mokrou a potom do sucha utrieme. Nepoužívame agresívne prostriedky, ale používame iba prípravky určené na tento druh nábytku a vždy ich nanášame na utierky, nie na nábytok.

  • Voskovaný nábytok:

Snažte sa vyhnúť tomu, aby ste nábytok  vystavili vode a vlhkosti. Pokiaľ k tomu dôjde vytrite nábytok do sucha. Utierajte ho teda iba suchou handrou, ktorá nepúšťa vlákna. Nepoužívajte agresívne prostriedky, ani leštenky.

  • Olejovaný nábytok:

Používame vlhkú handričku s veľmi slabou mydlovou vodou. Nikdy nepoužívajte koncentrované alebo abrazívne prostriedky, ktoré sa môžu správať agresívne. Nábytok sa odporúča natrieť handričkou s prípravkami, každé 2 – 3 mesiace.

  • Obnova lesku:

Pre obnovu lesku sa používajú voskové renovačné prostriedky, ktoré nanášame handričkou a po uschnutí ho následne pretrieme suchou utierkou.

! Pri používaní nového prípravku je dôležité vyskúšať ho na malej ploche, ktorá je málo viditeľná. Predídete tak poškodeniu nábytku a zároveň zistíte, či je daný prostriedok vhodný !

Ashton_66_1

Škrabance

Nakoniec sme sa dostali ku škrabancom. Masívny nábytok je síce kvalitný a len tak ľahko ho nepoškodíte, avšak nejaké tie škrabance, alebo iné poškodenia sa Vám môžu ,,podariť “.
Ak ste teda našli nejaký malý škrabanec, nemusíte sa báť, že budeme potrebovať nejaké špeciálne prípravky. Pri malom škrabanci si vystačíte jednoducho s dužinou z orecha (vlašský, píniový alebo para). Škrabanec pretrite orechom, kedy orech začne vylučovať olej a ten Vám pomôže zakryť daný škrabanec.
Pri väčšom škrabanci je už potrebné zájsť do obchodu, kde budete hľadať  špecializované vosky na úpravu, alebo krycie fixy.

Záver

Aj keď sa to môže na prvý pohľad zdať, že starostlivosť o masívny nábytok je komplikovaná, nie je to tak, len musí byť pravidelná. Nebojte sa teda investovať viac do prvotných nákladov na kúpu masívneho nábytku, lebo pri kvalitnej a dlhoročnej starostlivosti, sa Vám to vráti v podobe kvalitného a zároveň nádherného masívneho nábytku.