Sivá farba pre moderný & útulný interiér: 5 dizajnérskych rád

Sivá farba je plnohodnotnou súčasťou farebnej palety, ktorá vdychuje život moderným interiérom. Zabudnite na to, že sivá je nudná – dizajnéri vedia, že ju stačí správne dávkovať a pomôže vám vytvoriť váš útulný interiér snov. Nechajte sa inšpirovať našimi radami.

 

1. Využívajte sivú farbu primárne v miestnostiach, v ktorých nepracujete

Čaro sivej farby spočíva v tom, že je neutrálna, ľahko sa kombinuje a (podobne ako zelená a hnedá farba) nám evokuje prírodu a jej živly – napríklad vyhriate sivé kamienky pri mori, horské skaly či oblaky počas daždivých dní, keď je doma tak útulne. Kombinácia rôznych odtieňov sivej alebo sivá farba skombinovaná s bielou či pastelovými farbami pôsobia upokojujúco a sú vhodné najmä do spálne. Sivé postele, koberce a závesy môžu doplniť steny a sektorový nábytok v zemitých farbách. Sivá farba je vhodná i do hosťovskej izby a do obývačky, menej vhodná je do pracovne či do detskej izby.

2

2. Nechajte vyniknúť výrazné predmety na sivom podklade

Ak plánujete nákup výrazného „solitéru“, napríklad v podobe farebnej sedačky alebo sedacej súpravy, sivá stena ako pozadie pomôže tomuto kusu nábytku vyniknúť. Obzvlášť dramatický efekt získate, ak bude mať vaša stena antracitovú farbu, ktorá sa bude opakovať aj na doplnkoch ako sú koberce, vankúše, vázy a pod. So sivým pozadím vyniknú i výrazné farebné obrazy a iné umelecké predmety.

3

3. Skombinujte sivú farbu s dreveným nábytkom

Sivá farba a prírodné drevo, ale aj jeho imitácia či drevený dekor, spolu dokonale ladia. Neutrálne a univerzálne kombinovateľné odtiene dreva budú na sivom podklade vynikať a celý interiér bude pôsobiť nevtieravým, nadčasovým dojmom. Drevený jedálenský set je vhodný do jedálne alebo kuchyne spojenej s obývačkou, v ktorej je sivá sedačka, koberec alebo stena.

4

4. Zútulnite si interiér zemitým odtieňom sivej

Nie je sivá ako sivá – kým studené odtiene tejto farby môžu na niekoho pôsobiť trochu chladne a neosobne, teplý odtieň sivej, ktorý je zemitou zmesou sivej a hnedej, je perfektný na kombinovanie s farebnou paletou jesene. Sivohnedý farebný odtieň je známy aj pod názvom taupe a je ideálny do miestností, kde si chceme najviac užívať relax – do spálne a obývačky. Sivohnedá sedacia súprava alebo manželská posteľ sivohnedej farby sú ako stvorené do útulného interiéru ladeného v prírodných odtieňoch hnedej.

5

5. Zlaďte si do sivej farby kuchyňu a kúpeľňu

Určite ste si už všimli, že ak v celom byte (kuchyňu a kúpeľňu nevynímajúc) vládne jednotná farebnosť, interiér pôsobí harmonickejšie, ako jeden zladený celok. Myslite na to aj pri zariaďovaní kuchyne a kúpeľne, kde sa sivá farba mimoriadne hodí. V kombinácii s bielou, hnedou či pastelovými farbami, vytvorí harmonický a oku lahodiaci kontrast. Zvoľte si dve alebo tri dominantné farby, ktoré sa budú opakovať vo vašej kuchyni a kúpeľni a dolaďte k nim nielen obklady a dlažbu, ale aj doplnky. Kuchynská linka sivej farby znesie aj výraznejšie farebné obklady či moderný farebný jedálenský nábytok.

6

P.S.: Chceli by ste vedieť viac o nábytku, ktorý máme v ponuke, alebo o spôsobe dodania nášho tovaru k Vám domov a o vynáške tovaru? Kontaktujte nás e-mailom na info@omega-nabytok.sk či telefonicky na čísle 0915 547 018 alebo využite náš online chat v pravom dolnom rohu vašej obrazovky.