Nábytok, z ktorého nebudete kýchať a slziť: 5 praktických rád pre alergikov

Na alergikov nečakajú nástrahy iba v prebúdzajúcej sa jarnej prírode – množstvu alergénov sme vystavení aj v domácom prostredí, kde trávime veľa času (mnohí i pracovne, v rámci home office). Ak patríte medzi alergikov alebo obývate domácnosť s osobami, ktoré majú alergiu na prach, roztoče či určité chemické látky, mali by ste doma dbať o zvýšenú čistotu a hygienu a dodržiavať určité zásady pri výbere nového nábytku a doplnkov.


1. Vyberajte si kvalitné prírodné materiály bez formaldehydu

Formaldehyd je zdraviu škodlivá chemická látka, ktorá sa do organizmu najčastejšie dostane vdychovaním, a môže spôsobiť podráždenie slizníc horných dýchacích ciest, kašeľ, bolesti hlavy či slzenie. V domácom prostredí sa najčastejšie uvoľňuje do ovzdušia z nábytku, ktorý obsahuje drevotriesku, laky, lepidlá a určité druhy farieb, ale aj z kobercov, syntetických textílií alebo podlahových krytín. Vhodným riešením pre alergikov je preto nábytok z prírodných materiálov – predovšetkým z dreva. Posteľ z dreveného masívu je vhodná pre deti, tínedžerov aj dospelých.

Tip: V boji s formaldehydom vám pomôžu izbové rastliny, ktoré môžete umiestniť na komodu, nástennú policu či stolík z masívneho dreva. Nezabudnite tiež na pravidelné vetranie všetkých miestností.

2

2. Uprednostňujte nábytok s vysokými nožičkami

Nábytok s vysokými nožičkami alebo nábytok bez nožičiek, ktorý je pripevnený k stene, je vynikajúcim riešením pre alergikov. Tento typ nábytku totiž zjednodušuje pravidelné vysávanie a umývanie podlahy. Váš mop alebo robotický vysávač sa bez problémov dostane pod kúpeľňové skrinky, ktoré sú pripevnené k stene. To isté platí pre obývaciu stenu s nožičkami, ako aj pre sedačku či posteľ s vyššími nožičkami. Tieto typy nábytku majú aj ďalšiu výhodu – vizuálne odľahčia váš priestor a preto sú vhodné i do menších miestností.

3

3. Doprajte si zdravý spánok na antialergických matracoch

Zdravý spánok posilňuje imunitu a pre alergikov je mimoriadne dôležité venovať pozornosť materiálom, ktoré prichádzajú do kontaktu s ich telom počas nočného odpočinku. Najbližší kontakt s pokožkou má posteľná bielizeň, ktorá by mala byť vyrobená z prírodných materiálov, ktoré možno prať na vysokej teplote (bavlna, ľan). Vhodným riešením pre alergikov sú špeciálne antialergické matrace, ktoré sú zhotovené z priedušných materiálov, ktoré zabraňujú množeniu roztočov, baktérií a plesní – napríklad matrac s vrstvou z prírodného latexu, BioNawapure peny a pamäťovej peny. Praktickým riešením pre alergikov, ktorým vyhovuje tvrdší matrac, je i pohodlný vrchný matrac z prírodného kokosového vlákna, ktorý je odolný voči vlhkosti a deformácii.

4

4. Dajte prednosť nábytku s dvierkami pred otvorenými poličkami

Nábytok s otvorenými poličkami, na ktorých sa zvyknú kumulovať odložené predmety, je častým zdrojom prachu a alergénov. Do príbytku alergika je preto vhodnejší nábytok s dvierkami, ktorý nedá šancu prachovým zrniečkam a zjednoduší upratovanie – napríklad praktická rohová skriňa na odevy, pôsobivá komoda s vysokými nožičkami do obývačky, alebo pôvabná vitrína so zasklenými dvierkami, ktorá je vhodná do spálne či obývačky, do pracovne i do predsiene.

5

5. Zamerajte sa na kúsky s jednoduchou údržbou

Ideálny nábytok pre alergikov je taký, ktorého údržba si nevyžaduje zložité riešenia a ťažkú chémiu – a naopak, na jeho umývanie vám stačí voda, prípadne zmes vody a octu. Vhodným typom nábytku do obývačky je napríklad kožená pohovka, ktorú ľahko zbavíte prachu mokrou handričkou, a konferenčný stolík z kombinácie kovu a skla alebo masívneho dreva. Do spálne je okrem klasickej drevenej postele vhodná i kovová posteľ, ktorú môžu doplniť kovové nočné stolíky.

6

P.S.: Chceli by ste vedieť viac o nábytku vhodnom pre alergikov, ktorý máme v ponuke, alebo o spôsobe dodania nášho tovaru k Vám domov a o vynáške tovaru? Kontaktujte nás e-mailom na info@omega-nabytok.sk či telefonicky na čísle 0915 547 018 alebo využite náš online chat v pravom dolnom rohu vašej obrazovky.