Matrac pre každý zdravotný problém

Čo by sme niekedy dali len za pár hodín kvalitného spánku! Možno nás trápi nespavosť alebo nejaký zdravotný problém, kvôli ktorému sa denne budíme dolámaní a ešte unavenejší, ako sme si líhali. Preto je veľmi dôležité nájsť si taký matrac, ktorý nám pri konkrétnych zdravotných ťažkostiach pomôže, a nie uškodí.

Choroba či staroba -  dôležitý je vhodný matrac

Keď neležíme na vhodnom matraci, nepríjemne sa nám nielen leží, ale aj vstáva z postele. Podľa toho, ako na tom zdravotne sme, by sme si teda mali vyberať aj matrac.

Ak sme dlhodobo pripútaní na lôžko, určite oceníme moderné polohovacie matrace, ktoré nám umožnia mať vrchnú alebo spodnú časť tela vo zvýšenej polohe.

Pri problémoch s pomočovaním sú vhodné priedušné matrace, ktoré prepustia paru a sú dobre odvetrané.

Starší a dlhodobo pripútaní na lôžko takisto ocenia matrace s termoregulačnými vlastnosťami pre stabilnú teplotu tela. Ideálnou voľbou sú matrace zónové, ktoré zabraňujú vzniku preležanín.

Matrace z prírodných materiálov (napr. Bio pena) ocenia najmä alergici a všetci, ktorí neznesú syntetiku.

matrace-na-zdravotne-problemy

Aký matrac pri boľavej chrbtici a kĺboch

Na lepšie zvládnutie ťažkostí s kĺbmi alebo chrbticou sú vhodné také zdravotné matrace, ktoré nie sú ani príliš mäkké, ani príliš tvrdé, ale sa prispôsobujú svojmu pacientovi na základe jeho telesnej teploty alebo polohy pri spánku.

Vynikajúce ortopedické vlastnosti majú taštičkové (i niektoré pružinové) matrace, pretože sú tvarovo stále a poskytujú chrbtici potrebnú oporu. Oproti tomu penové a latexové matrace sa dokážu vynikajúco prispôsobiť tlaku tela a lepšie telo skopírujú, preto prinášajú pohodlný spánok aj pri polohe na boku.

Ak vás často bolí chrbtica, dôverujte zdravotným ortopedickým matracom, ktoré sa prispôsobujú prirodzenému tvaru tela. Neviete sa  rozhodnúť pre správny typ matraca? Skúste obojstranný, ktorý si môžete otáčať podľa toho, či práve potrebujete spať na tvrdšom alebo mäkšom podklade. Vhodnou voľbou pre dlhodobo ležiacich ľudí, ako prevencia pred vznikom preležanín, sú antidekubitné matrace.

Aký matrac pre deti

Pre správny vývoj detskej chrbtice je nesmierne dôležité, aby najmenší spali na tvrdšom podklade. Na zónové matrace treba v prípade detí zabudnúť. Aj medzi detskými matracmi nájdete obojstranné varianty, ktoré môžete prispôsobovať potrebám toho-ktorého vývojového obdobia.  

Ak sa často potíte

Vtedy siahnite po lamelovom roštelatexovom matraci s vynikajúcimi anatomickými vlastnosťami a dobrou priedušnosťou. Tá sa zvýši v kombinácii s kokosovou doskou, ibaže sa latexový matrac stane mierne tvrdším.

kvalitny-matrac

Bolesti ramien, kolien, bedier

Najlepšou voľbou pre vás budú matrace s tzv. lenivou penou alebo nespevnené latexové matrace.

Pálenie záhy, opúchajúce nohy

Vhodným typom matraca pre vaše zdravotné ťažkosti bude taký, ktorý je polohovateľný, to znamená, že sa dá na pohyblivom rošte ohýbať v hornej alebo dolnej časti. Polohovateľné matrace využijete, keď vás často páli záha (hlava vo zvýšenej polohe) alebo keď vám opúchajú nohy (nohy vo zvýšenej polohe).

Podľa čoho zistíte, že spíte na kvalitnom a vhodnom matraci? Jednoducho sa zobudíte svieži a bez akýchkoľvek bolestí. Dobrý matrac dokáže vyriešiť aj vaše problémy s nespavosťou. Nebudete cítiť potrebu neustále meniť polohy pri spánku, ale zaspíte, ako si ľahnete.