Detská izba - zariaďovanie

Pri výbere detskej izby, by sme mali byť veľmi dôslední, pretože v ňom vaše dieťa bude tráviť veľa času, kedy sa tvaruje jeho telo a aj osobnosť. Nie je úplne dôležité, či sa jedná o predškoláka alebo študenta, vždy by sme mali pri výbere postupovať starostlivo. Ako teda postupovať pri výbere detskej izby?

POK_galeria_1

Pri zariaďovaní izby je dôležité, aby všetko vybavenie bolo bezpečné, ale zároveň hravé a vytváralo prostredie, v ktorom sa bude vaše dieťa cítiť dobre. O tom, čo všetko sa bude v detskej izbe nachádzať, nerozhoduje iba vek dieťaťa. Záleží na tom, či bude izbu obývať chlapec alebo dievča a či pôjde o jedno dieťa alebo o súrodencov. Podľa toho je nutné zabezpečiť detské postele, úložné priestory, do ktorých sa vôjdu všetky hračky a tiež stoly a stoličky pre deti školou povinné. Je samozrejme jasné, že s pribúdajúcimi rokmi sa budú potreby detí na vybavenie izby meniť. Detská izba je pre dieťa vlastne celým jeho svetom a má v jeho živote nezastupiteľnú rolu. V ňom sa hrá, spí a prípadne sa učí a pracuje. Mala by teda v každom ohľade maximálne vyhovovať jeho nárokom. Detský nábytok by mal byť funkčný, praktický a tiež zdravotne nezávadny. Bežná zostava detskej izby sa skladá z: postele, nočného stolíka, skrine a písacieho stola. Toto je nevyhnutný základ, ktorý v každej detskej izby nájdete. Tento nábytok je potom vhodné doplňovať policami alebo regálmi, podľa dispozície izby.

ALIEN_2

Kvalitná posteľ je dôležitá

Pokiaľ už vaše dieťa vyrástlo z detskej postieľky, je nutné mu kúpiť vhodnú posteľ. Tu ešte viac než u dospelých doporučujeme pre zdravý spánok posteľ s matracom, určite nie je pre deti vhodné spať na pohovkách atď. Je tiež vhodné vybrať posteľ s voľne položenými matracmi, ktoré bude možné časom vymeniť, pretože matrac je veľmi dôležitý pre chrbticu a netreba čakať, že dieťaťu, ktoré potrebuje zdravý spánok matrac vydrží až do dospelosti.

Základné rozdelenie postelí:

Lamino - ekonomická varianta detských postelí, ktorá však použitím moderných materiálov kvalitou nezaostáva za masívnymi posteľami a sú teda pre deti vhodné.

Masív - detské postele z kvalitného dreva odolajú každému dieťatu a budú dlho slúžiť k úplnej spokojnosti vášho dieťaťa.

Poschodové - máte 2 a viac detí a nedostatok priestoru? Poschodová posteľ bude to pravé.

Postel_UNIT_1

Súčasťou detskej izby nie len školopovinných detí, by mal byť tiež pracovný stôl. Aj keď ešte nebude slúžiť pre písanie domácich úloh, môžu si na ňom deti kresliť. V neskoršom veku by potom mal okrem dostatku voľného priestoru pre písanie umožňovať aj prácu s počítačom. Ponuka detských písacích stolov je v dnešnej dobe naozaj široká. Doska písacieho stola by mala byť dostatočne veľká, minimálne tak, aby z nej nepretŕčali lakte. Povrch stola by mal byť matný, aby sa neleskol a neoslňoval. Pracovný stôl by mal byť aj dostatočne osvetlený, aby si dieťa nekazilo oči.

Amazon_1

Úložné priestory

V detskej izbe nesmie chýbať dostatok úložných priestorov. Sami určite viete, koľko „dôležitých vecí“, bez ktorých nie je možné si predstaviť život, také dieťa má a za žiadnu cenu sa ich nehodlá vzdať. Preto treba izbu vybaviť tak, aby bolo možné všetky tieto veci niekam uložiť a elegantne ich tak schovať. Úložných priestorov by malo byť čo najviac, ale ich počet by nemal byť na úkor zmenšenia priestoru v miestnosti. Ideálnym vybavením detskej izby sú uzatvárateľné skrinky s priehradkami, do ktorých sa vaša ratolesť naučí schovávať hračky a ďalšie veci. Otvorené police nie sú vhodné, pretože je v nich všetok neporiadok vidieť. Aby pôsobili usporiadane museli by ste v nich neustále udržovať poriadok. Na veciach, ktoré sú v policiach uložené, sa najviac drží prach a to nie je dobré ani pre alergikov.

IKS_galeria_2