Ako vybrať šatníkovú skriňu

Šatníková skriňa alebo šatník, patrí medzi tie kusy nábytku vo vašej spálni, ktoré vám budú slúžiť dlhý čas. Ako si vybrať to správne, aby sme boli spokojní aj o niekoľko rokov a čo by sme mali pri výbere zvažovať? Prinášame vám niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu vybrať tú správnu šatníkovú skriňu pre každú spálňu.

Sven_galeria_2

Ak nechcete meniť všetok nábytok v spálni, iba samotnú šatníkovú skriňu, máte niekoľko možností. Dáte si vyrobiť šatník na mieru, ktorý farebným prevedením, štýlom a funkciami naplní vaše požiadavky alebo nájdete tu správnu skriňu, prípadne skrine. Obľúbené sú aj vstavané skrine, ktoré výborne využívajú celý priestor – od podlahy až po strop, tu však musíte rátať aj s vyššou investíciou. Nevýhodou tiež je, že v prípade potreby nie je možné so vstavanou skriňou ľahko manipulovať a preto by ste v budúcnosti mohli mať problém pri prestavovaní nábytku alebo sťahovaní.

Dôležité je, aby farba a štýl vašej spálne ladil so šatníkovou skriňou. Vyhnite sa preto skriniam z iných materiálov a štýlov len preto, že vám napríklad priestorovo vyhovuje. Výsledok by mohol pôsobiť nepekne.

EVADO_galeria_8

Šatník po posteli zaberie v spálni najviac miesta. Aby ste tento priestor opticky nahradili, môžete siahnuť po šatníku, ktorý má na dverách zrkadlo. Ak vám to spracovanie zvyšného nábytku dovoľuje, poobzerajte sa po šatníku vo svetlom prevedení s vysokým leskom. Miestnosť tak zbytočne nezaťaží, naopak, osvieži a rozjasní. Priestor taktiež ušetríte, ak si vyberiete miesto klasického otvárania posuvné dvere, pretože tie nevyžadujú dodatočný priestor navyše. Pri výbere myslite na to, že ho budete pravidelne využívať najmenej v dvoch variantoch, ako letný a aj zimný šatník. Váš šatník by teda mal mať dostatok pevného úložného priestoru pre viacero ročných období. Skontrolujte tiež, či sa váš šatník skladá minimálne z troch základných častí – políc, závesného priestoru a zásuviek. Tieto tri časti by mal totiž určite obsahovať každý šatník, aby ste jednoducho umiestnili ako väčšie kusy oblečenia, tak aj menšie kúsky. Ak vaša domácnosť obsahuje menšiu miestnosť navyše ako napríklad pracovňu, ktorú nevyužívate, premerajte si jej dispozície a umiestnite svoj šatník tam. V takomto prípade budete miesto skríň potrebovať rôzne úložné, závesné a skladovacie systémy, ktoré si však jednoducho prispôsobíte podľa seba. Používať ich v spálni miesto klasických skríň sa neodporúča, pretože nemusia pôsobiť harmonicky a taktiež je v nich ťažšie schovať to, čo potrebujeme zakryť.

KARDAMON_spalna_galeria_1

Laminát alebo drevo?

Skrine z laminátu sú populárne hlavne vďaka prijateľným cenám a množstvom farebných a dizajnových prevedení. Laminátové skrine sú jednoduché na údržbu, sú moderné a trendy. Drevo prináša do domácnosti pocit tepla a je stále veľmi obľúbeným materiálom. Masívne drevo je kvalitný materiál s dlhou životnosťou. Pri poškriabaní alebo malej vade, sa dá jemne prebrúsiť a nalakovať nanovo. Cena drevených šatníkových skríň je oproti laminátovým vyššia, ale majú dlhšiu životnosť a sú nadčasové. 

Spalna_Vicky_dub_sonoma_biely_lesk