Provensálsky štýl v domácnosti

Keď sa povie provensálsky štýl, hovoríme o oblasti juhovýchodného Francúzska, ktorá je doslova nasiaknutá romantikou. V súčasnosti je provensálsky štýl veľmi trendy. Ak rozmýšľate nad tým, že svoj príbytok pretvoríte na romantický francúzsky vidiek, prinášame niekoľko tipov. Tento štýl vznikol z francúzskeho palácového štýlu, je jeho vidieckym podtypom. Typická je biela alebo smotanová farba nábytku. Nábytok s jemnou patinou pôsobí mierne opotrebovaným dojmom, môže byť zdobený maľovanými kvetinovými motívmi.

Provensalsky_styl_3 Provensalsky_styl_5


Kedy provensálsky štýl vznikol?

Tradícia francúzskeho vidieckeho štýlu siaha až do obdobia okolo roku 1800, kedy sa na vidieku začal presadzovať štýl odlišný od tónu, ktorý udával Paríž ako kultúrne, politické a estetické centrum krajiny.
V 19. storočí sa začína naplno presadzovať samostatný štýl, ktorý viacej vyhovoval vidiečanom. Treba podotknúť, že provensálsky štýl má svoje špecifiká a je odlišný od ostatných francúzskych vidieckych štýlov.
Je spojený najmä s Provensálskom - čarovnou oblasťou juhovýchodného Francúzska pri Stredozemnom mori a je ovplyvnený stredomorským štýlom.

Provensalsky_styl_1

Znaky, ktoré vám pomôžu pri zariaďovaní

- rustikálny ráz interiéru,
- podlahy z tvrdého dreva alebo z terakotových dlaždíc,
- často sú drevené podlahy i drevené stropy natreté bielou farbou,
- neomietnuté kamenné murivo alebo omietky v pastelových farbách,
- doplnky z tepaného železa,
- jemné tkaniny a starožitný biely nábytok,
- typické dekorácie z oblasti južného Francúzska - sušené levanduľové kytice, košíky z bieleho prútia, motívy levandule či slnečníc na dekoračných látkach, na keramike a podobne.

Provensalsky_styl_4

 

Farba - provensálsky štýl je charakteristický bielou a smotanovou farbou. Uprednostnite svetlé jemné farby, ktoré do vašej izby vnesú svetlo a vzdušnosť. Krémovú a bielu kombinujte s hnedými zemitými farbami. Pre oživenie priestoru siahnite po pastelových farbách, ako je levanduľová, olivová, bledomodrá či žltá. Nebojte sa kvetinových vzorov. Budete prekvapení, čo s priestorom urobia tapety so štylizovaným kvetinovým vzorom.

Nábytok - francúzsky vidiek vystihuje nábytok vidieckeho štýlu s náznakom opotrebenia. Drevo je masívne, vyrezávané, prevažne s bielou farbou. Provensálsky pôsobí aj patina. Kreslá aj pohovy sú tvarované, s oblými hranami. Dôraz sa kladie na nožičky, bývajú masívne, atypické rôznych tvarov.

Dekorácie - provensálsky štýl ponúka priestor na kreativitu. Čo sa dekorácií týka, nie je nijako zvlášť vyhradený. Prevládajú kvetinové vzory, veľmi dobre však pôsobia aj pruhy a motívy z vidieckeho prostredia. Nezabudnite na závesy, obrusy a prikrývky. Vhodne zvolená textília zútulní aj inak chladný priestor. Drevo sa používa na podlahy aj povaly, aj ako obklad stien. Drevo kombinujte s kovom. Kovové svietidlá s patinou vnesú do priestoru iný rozmer. Nezabúdajte na sviečky a zrkadlá. Provensálsky štýl je citlivý na prezdobenosť, preto s dekoráciami opatrne!

Provensalsky_styl_2

 

Hlavné zásady pri zariaďovaní domácnosti v provensálskom štýle:

1. Použite kamenný obklad stien, najlepšie nepravidelný obklad, riadkové obklady sú menej vhodné. Drevo sa používa na podlahy i na stropy, obyčajne je nafarbené na bielo.
2. Provensálsky štýl je síce dosť ozdobný, ale vždy s určitým šarmom. Neprežeňte to s doplnkami.
3. Vyberte jednu dominantnú farbu, s ktorou zladíte ostatné prvky interiéru. Okrem klasickej farebnej kombinácie v krémovo-bielych odtieňoch sú vhodné i pestrejšie farby: levanduľovo fialová, slnečnicovo žltá, bledomodrá, olivovo zelená.
4. Nebojte sa romantických vzorov. Ideálne sú kvetinové vzory, pruhy a motívy z vidieckeho prostredia.
5. Provence je francúzsky vidiek. Vyberajte nábytok vidieckeho štýlu s efektom opotrebovania.
6. Miešajte drevený nábytok s kovovým.
7. Nezabudnite na kvety. Môžu to byť kytice levandule i hortenzií - aj sušené, v lete slnečnice a iné vidiecke kvety.
8. Provensálskemu interiéru dodáva útulnosť textil. Závesy, vankúše, stolné prestieranie.
9. Nezabudnite na vhodné svietidlá s patinou.
10.Vaňa v kúpeľni je najlepšia tá na nožičkách.

Prowansja_galeria