Chcete ušetriť miesto v kuchyni? Siahnite po barových stoličkách a pultoch!

Pokiaľ vás v jedálni alebo v kuchyni už omrzeli klasické stoličky, môžete ich nahradiť štýlovými barovými stoličkami. Tento typ je zároveň skvelým riešením do malých interiérov, kde nie je miesta nazvyš. Vysoké sedenie šetrí priestor a v spolupráci s barovým pultom tvorí praktickú a elegantnú kombináciu.

Barové stoličky sú praktickým doplnkom do malej kuchyne

Rastúci trend barových stoličiek v domácnostiach ide ruka v ruke s novými kuchynskými linkami, ktorých súčasťou zvykne byť práve barový pult. Barový stôl už nie je len záležitosťou reštaurácií či kaviarní, bez problémov si ho môžete zadovážiť aj domov. Oceníte ho aj vtedy, keď budete chcieť opticky rozdeliť obytný priestor od kuchyne, čo je častým javom v menších bytoch. Takýto spôsob sedenia zároveň šetrí miesto v kuchyni či v jedálni. V niektorých prípadoch môžete stoličky dokonca zasunúť pod pult a vytvoriť tak ešte väčší priestor. Ak chcete stoličky využívať na sedenie aj inde, než v kuchyni, vyberte si nastaviteľné stoličky. Tento typ funguje na rovnakom princípe ako kancelárske stoličky: pomocou páky pod sedadlom nastavíte požadovanú výšku.

Pri výbere stoličiek je najdôležitejšia ich celková výška, ktorá sa odvíja od výšky barového pultu. Ideálna výška pultu je 95 až 100 cm, k nemu sa hodia stoličky vo výške približne 75 cm. Všeobecne platí, že sedadlo barovej stoličky by malo byť o 20 až 25 cm nižšie než doska baru. Zvoliť si môžete medzi drevenými, plastovými či kovovými stoličkami, ktoré môžu byť doplnené o rôzne prvky, napríklad opierku na ruky a na chrbát.


barové-stoličky-a-stôl-omega-nabytok.sk

Vďaka barovým stolom získate väčšiu pracovnú plochu

Ak si zariaďujete novú kuchyňu a nemáte v nej miesta nazvyš, stavte na barový pult. Jeho výhoda spočíva v tom, že nezaberá veľa miesta a vytvára praktický a štýlový priestor, kde sa môžete pohodlne najesť, pripravovať na ňom jedlo či pozhovárať sa s blízkymi aj počas varenia. Barový pult môže byť postavený do pravého uhla ako pokračovanie kuchynskej linky, vďaka čomu získate ešte väčšiu pracovnú plochu.

Nemožno nespomenúť aj jeho estetickú funkciu. Oceníte ho pri stretnutiach s rodinou či s priateľmi pri rýchlom posedení, napríklad pri raňajkách. Obľubujú ho predovšetkým mladí ľudia, pre ktorých nie je problém posadiť sa na vyššiu stoličku. Pri výbere barového pultu a stoličiek myslite nielen na dizajnovú stránku veci, ale najmä na praktickosť, stabilitu a jednoduchú údržbu. Nech si však vyberiete akokoľvek, môžete si byť istí, že barový pult a vysoké stoličky si obľúbite aj vy.