Ako vybrať správnu posteľ pre vaše dieťa?

Kvalitný spánok je pre správny vývoj dieťaťa jednou z najdôležitejších vecí, a preto by ste výber vhodnej postele nemali brať na ľahkú váhu. Zohľadniť pritom treba vek dieťaťa, materiál a bezpečnosť postele, povrchovú úpravu a, samozrejme, výber vhodného matraca. Aby ste sa v širokej ponuke detských postelí vedeli zorientovať, ponúkame vám zopár rád, ako na to.

dievčenská-detská-posteľ-omega-nabytok.sk

Detské postele slúžia nielen na spánok, ale aj na hranie

Detskou posteľou v prvých dvoch troch rokoch života je tradičná detská postieľka, ktorá sa najčastejšie vyrába v rozmeroch 60 x 120 cm. Po nejakom čase však dieťa z postieľky vyrastie a rodičom pribudne nová úloha: vybrať vhodnú posteľ. Prvá vec, ktorá nás väčšinou zaujíma, je vzhľad, cena a celkové prevedenie. Okrem toho však treba zvážiť aj funkčnosť, bezpečnosť a životnosť postele.

Detská posteľ by mala byť predovšetkým stabilná a vyrobená z kvalitných materiálov. Počítajte aj s tým, že deti svoje postele využívajú nielen na spánok, ale aj na hry a trávenie voľného času. Preto by mala byť bezpečná a vyrobená z kvalitných materiálov. Praktickým elementom môžu byť zaoblené hrany a bočné zábradlie, ktoré dieťaťu nedovolí z postele spadnúť.

Najbežnejším typom postelí sú tradičné drevené postele s úložným priestorom alebo bez neho. Môžu byť vyrobené z masívneho dreva alebo laminátu, od toho sa odvíja ich cena. Ďalším typom sú vyvýšené postele s výškou okolo jedného metra, pod ktorými vzniká skvelý priestor na hranie. Tieto postele môžu byť doplnené o zábavné prvky, napríklad domček či šmykľavku. Ak však v detskej izbe nemáte dostatok priestoru, ideálnym riešením sú poschodové postele.

detská-posteľ-omega-nabytok.sk

Detské poschodové postele sú skvelým riešením do malých izieb

Najväčšou výhodou poschodových postelí je šetrenie priestoru. Sú preto vhodné do bytov, kde nie je veľa miesta nazvyš. Výrobcovia dnes ponúkajú veľké množstvo postelí, ktoré deti využijú nielen na spanie, ale aj na hru a pohodové trávenie času. Pri výbere poschodovej postele dbajte na praktickú stránku veci. Dieťa by malo spať na dostatočne veľkej posteli s kvalitným matracom a roštom, ktoré sú dôležité pre správny vývoj chrbtice.

Ak zvažujete veľkosť postele, najlepšou voľbou sú rozhodne klasické rozmery 90 × 200 cm. Je potrebné zabezpečiť ju zábradlím, aby dieťa náhodou nespadlo. Dajte tiež pozor, aby horná posteľ nebola príliš vysoko, dieťa by v noci dýchalo príliš vydýchaný vzduch a ťažko by sa mu pohybovalo. Z bezpečnostného hľadiska je lepšie posteľ umiestniť do rohu miestnosti, medzi stenou a posteľou však nesmie byť voľný priestor, posteľ zároveň neumiestňujte blízko okna.

Nákup detskej poschodovej postele dobre zvážte. Ušetriť pár eur pri nákupe za cenu menej kvalitnej postele sa niekedy neoplatí. Špeciálne v prípade postelí pre deti by malo platiť, že vyššia investícia znamená bezpečnosť a dobrý spánok pre vaše ratolesti.