Aktuálny, praktický a zároveň estetický hit kuchýň - ostrovček

Prečo mať kuchynský ostrovček?
– rozširuje pracovný a úložný priestor
– zabraňuje priamemu pohľadu do kuchyne
– jednoznačne vymedzuje kuchynský priestor
– pôsobí efektne a štýlovo

FLORENCE_3

Kuchynský ostrovček je dnes prezentovaný ako samozrejmá súčasť moderných kuchýň. Každá žena, ale aj muž v domácnosti, túži po tomto trendovom doplnku, ktorý tvorí krásnu súčasť celej kuchyne. V jeho prospech hrá veľa možností, pretože môžete pri jeho navrhovaní využiť vašu fantáziu a dodať tak kuchynskej linke jedinečný konečný efekt. Uvažujete o jeho navrhnutí alebo umiestnení do vašej kuchyne? Máme pre vás niekoľko rád, ktoré by sa vám mohli zísť pri myšlienke na ostrovček.

Máte v kuchyni dostatok priestoru na ostrovček?

V menšom priestore je určite lepšou voľbou malá jednoduchá kuchynská linka. Veľkosť kuchynského ostrovčeka treba dobre zvážiť. Príliš veľké rozmery a celkový objem môže nečakane obmedziť pohyb v kuchynskom priestore, ktorý je pri varení veľakrát viac než potrebný. Optimálny rozmer pre pohodlné fungovanie a varenie má byť medzi kuchynskými skrinkami – prechod 120 cm. Naopak, ostrovček príliš malých rozmerov nemusí dostatočne spĺňať všetky vaše požiadavky, ktoré ste od ostrovčeka čakali...

kuchyna PLATINIUM Heban 1

Aká bude funkcia ostrovčeka?

Na výber máte tri alternatívy – varné centrum, umývacie centrum alebo centrum prípravy. Ostrovček sa najčastejšie využíva ako varné centrum – pri varení trávi človek veľa času, pričom používaním ostrovčeka sa domáci kuchár stáva súčasťou diania. Jednotlivé alternatívy možno vzájomne prepojiť, prípadne použiť aj všetky tri súčasne.

Keďže zvyčajná hĺbka kuchynských skriniek aj s pracovnou doskou je 60 cm, rovnaký rozmer si pripočítajte za kuchynský ostrovček plus priestor medzi ním a skrinkami a vyjde vám minimálna šírka priestoru pre kuchyňu s ostrovčekom. No veľkosť priestoru pre pohyb závisí aj od toho, či chcete mať ostrovček ako súčasť plochy pre raňajky, na príležitostné stolovanie, či bude súčasťou jedálenského stola a či jeho rozmery nebudú mať hĺbku väčšiu ako je klasických 60 cm. Pri niektorých týchto požiadavkách môžete použiť viacero skriniek súčasne na jednu a druhú stranu, aby ste tak ostrovček zväčšili, alebo použiť veľmi obľúbený Double systém z našej ponuky. Ide o dosky s jednoduchou montážou a sú vyrábané vo farbách korpusov skriniek, čiže skrinky a zadné sololity, ktoré nie sú príliš estetické, si šikovne prekryjete a zároveň dosiahnete elegantný vzhľad. Double systém má hrúbku 22 mm, takže vám aspoň trocha pomôže pri rozdielnych rozmeroch skriniek.

kuchyna QUANTUM GREY biela mat

Budú v ňom zabudované spotrebiče?

V prvom rade je potrebné vybrať vhodné spotrebiče a naplánovať ich rozmiestnenie. Počítajte s dostatočne veľkým priestorom pre manipuláciu v okolí varnej dosky alebo drezu. Do ostrovčeka môžete zabudovať aj drvičku na odpad, umývačku riadu alebo malú chladničku. Všetky tieto spotrebiče majú vlastné nároky na priestor a inštaláciu, čomu musíte prispôsobiť veľkosť kuchynského ostrovčeka. Treba myslieť na prívod vody, odpad, elektrinu a ďalšie záležitosti. S umiestňovaním spotrebičov sa bude ostrovček zväčšovať. Uistite sa, či nie je zbytočne veľký a s veľkou prázdnou plochou uprostred. Ostrovček má byť minimálne 1,5 m dlhý a aspoň 60 cm široký, vysoký, ako vám vyhovuje. Varná plocha zvyčajne dosahuje 70 až 80 cm, pracovná až 95 cm. Vzdialenosť od stien či iného nábytku je minimálne 90 cm, optimálne 120 cm.

Potrebujete v ňom vytvoriť úložný priestor?

Závisí to od celkového rozloženia vašej kuchyne a kuchynských skriniek. Pri dostatočnom počte skriniek nemusí byť ostrovček zameraný len na úložný priestor. No ak by vám skrinky navyše predsa pomohli, tak sa zamerajte na rôzne typy skriniek, či už s policami, šuplíkové alebo aj regále. 

Zo skriniek si tiež môžete vyskladať požadovaný tvar ostrovčeka, nemusí to byť vyložene len kocka alebo obdĺžnik. Napríklad tvar písmena L vyzerá pútavo a neobyčajne. Pokiaľ nechcete mať ostrovček tvorený len samotnými skrinkami, výbornou a praktickou alternatívou je aj predĺženie pracovnej dosky. Zväčšite si tak pracovnú plochu a zároveň vám vznikne priestor pre barové stoličky, ktoré šikovne zasuniete.

kuchynska linka PLATINIUM DEEP RED WHITE