Ako správne čistiť sedaciu súpravu

Máte doma sedaciu súpravu, či už novú alebo staršiu, no nechcete ju ešte vymeniť? Podarilo sa vám ju zašpiniť? Alebo niekomu z vašich blízky? Nebuďte nešťastní, sedacia súprava sa po nejakej dobe  zašpiní každému. Ak si myslíte, že jediné riešenie je zaplatiť veľké peniaze za čistenie rôznymi firmami alebo hneď kupovať novú sedaciu súpravu, tak to nerobte. Preto vám chceme ponúknuť rady, ako sa nečistôt môžete zbaviť sami bez väčších problémov. Postačia vám na to voľne dostupné čistiace prostriedky a nemusíte ani veľa utrácať. V prvom rade by sa takéto sedačky mali z času na čas povysávať, aby sa odstránil prach. Prašné prostredie totiž spôsobuje respiračné problémy.

Pred prvým použitím sedačky je vhodné na poťah aplikovať impregnačnú vrstvu. Tá chráni čalúnenie pred nečistotami, odpudzuje vodu a iné tekutiny a poskytuje ochranu aj pred vyblednutím v dôsledku UV žiarenia. Impregnačný sprej odporúčame na celú sedačku aplikovať raz ročne, pretože sa časom a používaním zošúcha.

Kožené sedacie súpravy

Kožu treba ošetrovať približne dvakrát do roka. Jednou z možností je zakúpiť si prípravky, ktoré sú na čistenie kože určené. Nie je jedno, akým prípravkom vašu koženú sedaciu súpravu vyčistíte. Dokonca aj prostriedok na to určený ju môže značne a nenávratne poškodiť. Preto dbajte na rady a odporúčania vašich známych, ktorí s čistením kože už majú skúsenosti. Ich rady by sa vám mohli veľmi zísť. Pri zakúpení prípravku vám predajca poradí, ako ho správne použiť, aby ste nič nepoškodili. Ak sa vám však takejto rady nedostane, prečítajte si veľmi pozorne návod na prípravku, ktorý sa tam určite bude nachádzať. Pri výbere vhodného prípravku je potrebné svoju koženú sedaciu súpravu poznať, vedieť z akého druhu kože je vyrobená, pretože sa môže stať, že na jeden druh je vhodný a účinný jeden prípravok a na inú zas druhý.

Genova_1

Sedacie súpravy z ekokože

Dôležitou zásadou je nepoužívať žiadne chemické prostriedky a prípravky určené na pravú kožu, a už vôbec rezné kefy. Aj v tomto prípade stačí obyčajná handrička navlhčená v čistej vode, prípadne v slabom roztoku mydla s neutrálnym pH. Ekokožu môžete tiež pravidelne ošetrovať sprejom, ktorý je špeciálne určený na tento materiál. A čo so škvrnami od tekutín? Najprv je potrebné rýchle vysatie papierom a následné vyčistenie vlhkou handrou. V prípade ťažko odstrániteľných škvŕn ako sú atrament alebo lak na nechty sa radšej obráťte na odbornú upratovaciu firmu.

BARELLO_U_5

Látkové sedacie súpravy

Znečisteniu čalúneného nábytku len ťažko zabránite. Aj keď sa snažíte, na čalúnenie sa usadzuje prach, ktorý preniká hlboko do tkaniny. Zvláštne nebezpečenstvo hrozí v prípade, ak sa na čalúnenie dostane tekutina. Aj tá preniká do hlbších vrstiev a môže byť aj príčinou vzniku plesní. Nadmerná vrstva špiny na i v čalúnení je potom príčinou toho, že sa v látke usadzujú roztoče. Väčšina z nás robí rovnakú chybu. Myslíme si totiž, že čo je čisté na oko, je čisté aj vnútri. Pravdou je, že ak čalúnenie čas do času vysajete, prachu sa zbavíte, avšak nie prachu usadeného v tkanine. Čalúnenie je tiež možné ošetrovať rôznymi chemickými prípravkami. Aj tie ale väčšinou ošetria len vrchnú časť. Existuje aj babská rada, ktorá tvrdí, že sa má čalúnenie umývať vodou s trochou octu. Ocot síce dezinfikuje, ale ani táto metóda nie je 100% spoľahlivá. Ak teda chcete mať naozaj čisté čalúnenie, vyčistite ho aspoň raz za rok pomocou extraktora. Ide o špeciálny stroj, ktorý čistí prúdom vody. Vodu pod tlakom ženie von, takže preniká hlboko do tkaniny a následne ju aj so špinou nasáva späť. Do vody sa pridáva aj efektívny čistiaci prostriedok. Ten čistí a čalúnenia aj krásne prevonia.

Split_11

Rady na záver

Žuvačka - postačí obyčajný ľad. Inkriminované miesto poriadne schlaďte pritlačením ľadovej kocky. Potom žuvačku zoškrabnite nechtom. Na záver potrite liehom.

Víno – miesto, kde ste vyliali víno by ste mali ihneď posypať soľou. Tá pohltí vlhkosť a čiastočne aj červenú farbu. Následne použite minerálku, ktorá uvoľní špinu z jednotlivých vlákien. Prebytočnú tekutinu odsajte papierovou utierkou. V niektorých prípadoch sa osvedčil aj nasledovný spôsob. Pokiaľ ešte víno nezaschlo, použite na zriedenie farby z červeného vína najskôr biele víno, a až potom čistú vodu. Biele totiž riedi červené lepšie ako voda. 

Krv - na čerstvú krv by ste mali rozhodne použiť studenú mydlovú vodu. V prípade zaschnutých škvŕn môžete aplikovať roztok citrónovej šťavy, ktorý si pripravíte z 1 lyžičky a 100 ml vody. Ten votrite bielou handrou do škvrny.

Káva a kakao - vyčistíme ich roztokom saponátu alebo šampónu s vodou. Opatrne ich votrieme do škvrny a vykefujeme. Pokiaľ je škvrna od kávy čerstvá, môžeme ju najskôr posypať soľou a pomaly ju vytrieť. Škvrny od kakaa je lepšie navlhčiť, potom pretrieť neriedeným saponátom a nakoniec vyčistiť kefou namočenou v saponátovom roztoku.