5 vecí, ktoré je dobré dodržať pri výbere konferenčného stolíka

Skôr ako začnete uvažovať nad materiálom či tvarom stolíka, mali by ste sa oboznámiť s určitými pravidlami spojenými s výberom stolíka. Čo si treba pri jeho výbere všímať?

1. Výška stolíka

Ideálna výška konferenčného stolíka je na úrovni sedačky. Stolík by nemal prevyšovať vaše kolená v sede. Tak dosiahnete maximálne pohodlie pri odpočinku a relaxe. Nebudete sa musieť k stolíku príliš zohýbať. Optimálna výška stolíka je 35 až 45 cm.

V našej ponuke nájdete aj oveľa nižšie stolíky, ktoré sú v takzvanom ázijskom štýle. No v tomto prípade je potrebné alebo vhodné, mať aj obývaciu izbu zariadenú v tomto štýle. K vysokej sedačke sa tieto nízke stolíky vôbec nehodia. Ale ak radi sedávate na zemi alebo vankúšoch, bude vám vyhovovať aj nízky stolík.

MODENA_galeria_1

 

2. Dĺžka a šírka stolíka

Ak si vyberiete príliš dlhý stolík, uberiete si tak pohodlie a manipuláciu okolo sedačky. Keď si vyberiete krátky stolík, neposkytne vám dostatok odkladacieho priestoru. Ideálna dĺžka stolíka by mal byť v dĺžke jednej tretiny, maximálne jednej polovice dĺžky sedačky. No dnes sú aj riešením rôzne flexibilné stolíky, ako napríklad rozkladacie, s vysúvacími doskami a podobne. Nezaberú vám veľa priestoru a po rozložení poskytnú dostatok miesta na rôzne pochutiny, nápoje,... Netreba však zabúdať aj na šírku stolíka, ktorá by podľa odborníkov mala byť taká, aby vám medzi sedačkou a stolíkom ostal priestor pre prechod 60 cm.

 

3. Tvar stolíka

Dnes už nemusí byť konferenčný stolík len sklenený a štvorcový. Jednoznačne najobľúbenejší je stolík s oblými hranami. Dávajú mu prednosť predovšetkým rodiny s malými deťmi. Moderne pôsobí stolík atypického tvaru, tiež stolík zložený z viacerých menších častí s rozdielnou výškou. Oveľa praktickejšie sú jednoduché prenosné stolíky. Manipuláciu so stolíkom uľahčia kolieska.

Toronto_galeria_3

 

4. Sedačka alebo stolík?

Stolík vyberajte podľa sedacej súpravy. Tieto dva kusy nábytku sú úzko prepojené a ako prvé udrú návšteve do očí. Ak je vaša sedačka extravagantnejšia a modernejšia, púta pozornosť svojím dizajnom alebo farbami, voľte nenápadnejší, praktický stolík, ktorý dovolí vašej sedacej súprave vyniknúť. K sedačke menších tvarov a neutrálnych farieb odborníci naopak odporúčajú dizajnovo modernejšie konferenčné stolíky. Také, ktoré sú farebne výraznejšie a v kombinácií viacerých materiálov.

 

5. Materiál

Na výrobu konferenčných stolíkov sa využíva drevo, drevotrieska, lamino, sklo aj kov. Materiály sa často kombinujú. Najobľúbenejšie sú drevené stolíky, ktoré sa ľahko udržujú, ošetrujú, sú trvácnejšie a odolnejšie voči mechanickému poškodeniu. Oveľa väčšiu rôznorodosť ponúka skupina stolíkov z drevotriesky či lamina. V ponuke sú rôzne farby, vďaka čomu zákazník dokáže lepšie zladiť stolík s interiérom. Stolíky zo skla sú vhodné do malých priestorov, pretože dokážu priestor opticky zväčšiť aj zosvetliť. Zákazník si môže vybrať číre priehľadné alebo tmavé sklo. Sklené stolíky sú však náročnejšie na údržbu. Kovové konferenčné stolíky sú pevné, stabilné a trvácnejšie. Dostupné sú v matnom alebo lesklom prevedení. Dobre sa kombinujú s iným materiálom.

KRONE_IV