Ako si vybrať vhodnú sedačku?

Je rohová sedačka zároveň rozkladacou sedačkou? V čom je rozdielna dvojsedačka? Mám si vybrať látkový poťah alebo sa mi bude lepšie zaspávať s vedomím, že som stavil na čisto koženú sedačku? Čo je vôbec moderné v dlhom zozname typov sedačiek?

Vybrať správnu sedačku môže byť hotová veda. Predsa len, je to dôležitý kúsok zariadenia bytu, ktoré budete využívať najčastejšie. Bez ohľadu na to, či práve máte chuť na dlhý rozhovor pri šálke čaju alebo sa po ťažkom dni vraciate domov a prvé, čo vám napadne, je hodiť sa na pohodlnú pohovku a na chvíľu vypnúť realitu.

V takom prípade je výber vhodnej sedačky zásadný, a preto by ste si ho mali starostlivo premyslieť. V článku prinášame jednoduchý návod, ako sa v spletitej sieti možností vyznať. Existuje veľa druhov od rohových sedačiek cez rozkladacie sedačky, sedačky v tvare písmena U, dvojsedačky a mnohé ďalšie. Stačí sa lepšie poobzerať a zamyslieť sa nad parametrami, ktoré od nej očakávate. Čo teda požadujete od svojej dokonalej sedačky?

Chcem hlavne pohodlnú a modernú sedačku

Sedacia súprava je kusom nábytku, ktorý je určený na to, aby vám zaistil tú najvyššiu možnú mieru komfortu. Zdá sa vám stará pohovka príliš mäkká? Cítite bolesti chrbta po hodine čítania knihy, nech ste sa skrútili už do všetkých polôh, aké vám telo dovolilo? V tom prípade to nebude gauč pre vás. Alebo naopak, zdá sa vám príliš tvrdá a vy sa cítite akoby ste si sadli na kus betónovej tvárnice, pričom sa toľko chcený pocit pohodlia nedostavil? Vymeňte ju za novú, modernú sedačku. Myslite na to, že tvrdosť sedačky je prvým kritériom, ktoré by ste mali pri jej kúpe zvažovať a nepodceniť ho.

sedacia-suprava-3-2-1-homker-omega-nabytok

Rozkladacia sedačka - tri v jednom, body navyše pre funkčnosť

Rozmýšľali ste nad funkciou vašej novej sedačky? Jej hlavnou úlohou je poskytnúť pohodlné miesto na sedenie v centre diania. No nie je povinnosťou na nej len sedieť a dumať do prázdna.

Chceme na nej predsa spať.

Dobrá rozkladacia sedačka môže nahradiť posteľný matrac a zaistí vám tak kvalitný spánok. Posteľ nemusí zastúpiť len rozkladacia sedačka. Všimnite si aj hĺbku a sklon sedacej časti pohovky. Ak je dostatočne široká, dosýta sa na nej vyspíte vy alebo návšteva, pre ktorú ste v tom zhone nestihli dokúpiť celú hosťovskú izbu. Takýto komfort vedia poskytnúť už mnohé moderné sedačky. Všímajte si teda šírku, hĺbku a výšku.

Môžete taktiež zvoliť sedačku v tvare písmena U. Tá zaručí dostatok miesta počas dňa i noci. Dobre nahradí funkciu matracu a to hneď pre viacerých spáčov. Takéto sedačky sú zväčša rozkladacie, takže spôsob, akým docielite vyššiu mieru spacieho komfortu, je už len na vás.

sedacka-tvar-u-malibu-omega-nabytok

Je potrebný úložný priestor?

Moderným sedačkám sa medze nekladú. V súčasnosti je funkcia pohovky povýšená na pozíciu úložného priestoru. Najmä ak ide o malý byt, stáva sa táto výhoda sedačiek takmer nevyhnutnou. Dokonalým a zároveň moderným riešením môže byť dvojsedačka. Je menšia, no zaručuje rovnakú mieru komfortu ako iné druhy sedačiek. Hodí sa kamkoľvek, nezaberie veľa miesta, pričom do jej útrob sa zmestí kopec potrebných vecí.

Rohové sedačky či sedačky v tvare písmena U poskytujú úložný priestor rovnakou mierou ako dvojsedačky. Rozdielom v ich funkcii môže byť len umiestnenie. Rohové gauče predsa len zaberajú viacej miesta.

rohova-sedacka-livona-omega-nabytok

Dbám na kvalitu materiálu sedačky

Najlepším, čo môžeme pre našu sedačku vybrať sú poťahy z kože. Kožené sedačky majú množstvo výhod oproti iným poťahovým materiálom.

Najväčšou výhodou koženej sedacej súpravy je fakt, že vydrží 4-krát dlhšie ako sedačky s látkovým poťahom. Ich farba ostáva rovnaká aj po mnohých rokoch používania. Koža je odolná voči nečistotám a potu. Neabsorbuje ich. Jej čistenie je teda jednoduchšie ako množstvo práce s praním látkového poťahu. Nevýhodou však môžu byť drobné praskliny na koži. Preto musí byť kožená sedačka z času na čas ošetrovaná prípravkami na kožu.

Ak chcete staviť na látkový poťah, bude to pravdepodobne kvôli mäkkému pocitu, ktorý z takejto sedačky máte. Látkové sedačky tiež umožňujú väčšiu variabilitu pri výbere farieb a vzorov. Taktiež sú odolnejšie voči vlhkosti než kožené sedačky. Nevýhodou je však vyššia náchylnosť ku tvorbe škvŕn. Látka jednoducho rýchlejšie pohltí všetky nečistoty a musí sa následne prať.

Kráľovná obývačky - krásna sedačka

Riadiť sa módnymi trendmi pri kúpe sedačky môže byť dobrou vôdzkou. V prvom rade by ste však mali myslieť na rozlohu vášho bytu.

Pri väčších obývacích izbách pokojne stavte na veľké rohové, rozkladacie sedačky alebo sedačky v tvare písmena U. No v takom prípade je dobré zvážiť výber poťahového materiálu. S koženou sedačkou nič nepokazíte. Tento materiál je nadčasový, preto sa nemusíte obávať, že by vaša nová moderná sedačka zrazu prestala byť v kurze o dva alebo tri roky.

Nepreháňajte to so vzormi. Ak si zvolíte jeden dominantný veľký vzor či výraznú farbu na veľkej rohovej sedačke, ďalšie doplnky by sa mali skôr niesť v neutrálnejších tónoch. Inak bude obývačka pôsobiť ako džungľa bez pravidiel. Pri menších rozkladacích sedačkách či dvojsedačkách je práve výrazná farba alebo vzor žiaduci. Nepôsobia vtieravo ani v kombinácií iných farieb a vzorov na doplnkoch.

 V neposlednom rade myslite na samotné zariadenie izby. Jednoduchšie je najskôr si kúpiť dokonalú sedačku podľa vašich predstáv a následne doladiť zvyšný nábytok. Ten by mal ladiť ku štýlu sedačky. V opačnom prípade ste limitovaní farebným prevedením a štýlom, ktoré už daná izba má.

Po zvážení všetkých kritérií musíte už len dbať o to, aby vybraná pohovka sedela najmä k vášmu osobnému vkusu. Chcete sa predsa na svojej sedačke cítiť príjemne. Doma.