Ako deťom spríjemniť ťažké zaspávanie

Pamätáte si ešte vaše detské časy? Každý deň bol veľkou hrou. Od rána do noci doma alebo v škôlke s ostatnými deťmi. No potom prišiel ten toľko nechcený moment. Nastal čas na spánok. Toľká neprávosť, veď hra je len na začiatku, nanajvýš v polovičke a musí sa všetko odložiť.  Čaká už len detská posteľ, v ktorej predsa nič zaujímavé nie je. Ako docieliť, aby bol pre vaše dieťa spánok či príprava naň hotovým zážitkom?

Presuňte poslednú hru do detskej postele

Večer sa mu nechce spať, ráno zase vstať. Snáď každé dieťa si prešlo obdobím, kedy ho detská posteľ nelákala ani v momentoch absolútneho vyčerpania. Radšej by zaspalo na podlahe, zato uprostred zaujímavej aktivity. Na takéhoto drobca budú platiť opäť len ďalšie hry. Skúste mu navrhnúť, aby ste si tú ďalšiu zahrali priamo v jeho posteli.

Dokonalým pomocníkom sa môžu stať autopostele. Nachvíľu sa vžite do kože jazdcov formuly 1 a prejdite si s dieťaťom zopár veľkých okruhov. Na výber sú rôzne druhy detských autopostelí, aké si zamilujú nielen chlapci, ale i malé princezné túžiace po vlastnom modernom koči. Môžete tiež staviť na overenú klasiku „Človeče, nehnevaj sa!“, ktoré si spolu vychutnáte na mäkkom matraci.

detske-autopostele

Voľba aktivity je na dieťati, no vašou podmienkou je presun do postieľky. Zážitková hra v rýchlej autoposteli či pirátska loď na hornej časti detskej poschodovej postele zmätie aj to najmenej spánku chtivé dieťa. Veď už je predsa v nej, hrá sa a všetko je v poriadku. Po chvíli sa bude tešiť na sny, ktoré zažije napríklad vo svojej novej detskej autoposteli.

Na tie rozumné platí knižka

Hravé deti, ktoré nepohrdnú ani pokojnejšou činnosťou si vedia vychutnať moment strávený s dobrou knižkou. Ľahnite si spolu do detskej postele a ukážte dieťaťu, že postupne sa blíži čas na spánok. Tak bude vedieť, že predtým ho čaká jedna dôležitá vec, ktorú ani tento večer nehodlá vynechať.

Nechajte drobca samého, nech si vyberie knižku podľa vlastnej chuti a čítajte si spolu, prezerajte ilustrácie až do prvého zívnutia. To je znamenie, že o chvíľu sa odoberie do ríše snov, kde bude jeho príbeh pokračovať. Je na vás, aký spôsob zvolíte. Či dočítať celú knižku a prezrieť každý obrázok, alebo sa zastaviť uprostred kapitoly s prísľubom: „Ak teraz pôjdeš spinkať, o to skôr sa môžeme spolu ku knižke vrátiť zajtra.“ Tie iniciatívnejšie si ju vezmú a príbeh dočítajú samé. V tej chvíli ste pripravení o pár minút knižku zložiť zo spiacej ratolesti a vytúžený spánok, tentokrát mimo detskej postele, konečne čaká aj vás.

Skrýša pred strašidlami navrchu detských poschodových postelí

Pokojné uspávanie, no i samotný spánok vášho drobca vedia narušiť aj celkom iné vplyvy. Strach. Je známe, že väčšina detí sa bojí strašidiel, pričom nočná temnota im na odvahe nepridá. Vtedy sú detské postele hrôzou, s ktorou nechcú každý večer bojovať. Preto je vhodné v prvom rade dieťa uistiť, že ste tam preň a žiadne nebezpečenstvo mu nehrozí. Ale slová mu často nestačia.

U mnoho detí zaberá rituál odháňania strašidiel pred tým, ako sa odoberú do svojej postele. Zvoľte vhodný spôsob, ktorému drobec uverí a pred každým spaním vykonajte tento rituál. Dieťa pôjde spať o poznanie pokojnejšie.

detska-poschodova-postel

Často pomáhajú aj ďalšie, jemu známe, osoby v miestnosti. Najlepšie je umiestniť súrodencov spolu do jednej izby. Ale čo ak je v nej miesto len pre jednu postieľku? Šikovným riešením môže byť detská poschodová posteľ. Tento kus nábytku nielenže ušetrí vzácne štvorcové metre, ale stane sa pre bojazlivú ratolesť útočiskom. Súrodenec, ktorý ostane spať dole bude predsa po celú noc bojovať so strašidlami a navrchu detskej poschodovej postele môže svoj strach bezpečne pomaly prekonávať ten väčší bojko. A ak by sa čokoľvek stalo, sú tam pre seba a vy ste tu vždy pre nich.