Bývanie v provensálskom štýle

Štýl francúzskeho vidieka a sladká Provence si v poslednej dobe našla obrovskú obľubu aj u nás, Slovákov. Mnoho domácností sa premenilo na jednoduché miestnosti vidieckeho štýlu, prevoňané sušenou levanduľou a tymiánom. Veľa kamenných a aj internetových obchodov sa začalo na štýl Provence špecializovať, takže máte možnosť zariadiť si v provensálskom štýle celý byt alebo len niektorú z miestností.

provensálsky nábytok

Charakter provensálskeho bývania

Provensálske bývanie berie svoju inšpiráciu predovšetkým v samotnej prírode a v prírodných motívoch. Farebnosť nie je príliš výrazná, ale skôr prirodzená. S prírodnými materiálmi sa môžete stretnúť napr. pri podlahách z kameňa či terakoty, pri prútených a ručne pletených košíkoch, slamených rohožiach, kvetoch ako čerstvých tak sušených atď. Obrusy na jedálenských stoloch sú zdobené ručným vyšívaním, nábytok je vyrobený z masívneho dreva a brúsený lak na ňom dodáva tu pravú patinu.
Keď povieme „Provence“, vybaví sa nám určite v prvom rade rozkvitnutou levanduľou pokrytá lúka s osamelou kamennou stavbou s výraznými okenicami. Provensálsky štýl sa opiera o tradície a prírodu. Celkovo potom bývanie v tomto štýle pôsobí ukľudňujúcim dojmom, odbúrava stres a nevyvoláva žiadne napätie.

Nezabúdajme na bytové textílie, ktoré dodávajú provensálskemu štýlu domácu atmosféru. Zabudnúť by ste určite nemali na ručne šité podsedáky na stoličkách, na závesy, deky a vankúše. Skvelým doplnkom bude napríklad aj patchworková deka na posteľ. Verte, že o niečo väčšie náklady na vybavenie bytu v štýle Provence sa vám mnohonásobne vráti v originalite a romantickosti vášho interiéru, do ktorého sa vždy budete radi vracať.

nábytok provensálsky

Cenovo dostupné materiály

Pravdou je, že v slovenských bytoch prevláda nábytok z lamina s lesklým povrchom a kovovými doplnkami. Tento štýl je moderný a tiež cenovo dostupný. Všetko, čo sa nejakým spôsobom vymyká štandardným výrobkom, vás vyjde na viac peňazí, teda aj vybavenie v provensálskom štýle.

Nábytok v štýle Provence

Pokiaľ si chcete zariadiť bývanie v štýle Provence, zabudnite na nábytok z lamina a drevotrieskové postele. Nábytok Provence je z masívu, najčastejšie dubový ponechaný v prírodnej farbe alebo natretý na bielo. Posteľ do spálne nemusí byť nutne dubová. Skvelo sa hodí kov v čiernom či bielom prevedení.

Elizabeth_1

Medzi materiálmi vládne drevo a kameň

Drevo sa netýka len nábytku. Pravdepodobne nikdy nedosiahnete skutočne pekného bývania v provensálskom štýle, keď nebudete mať drevenú podlahu, prípadne podlahu z iných materiálov, ktoré však svojim vzhľadom drevo verne napodobia. Jeden prírodný materiál, drevo, potom môžete doplniť ďalším. Je ním kameň. Vonkajšie aj vnútorné kamenné obklady stien a podlahy vytvárajú dojem silnejšieho spojenia s prírodou. A o to predsa v Provence ide.

Čo sa ďalej materiálov týka, nemôžeme nespomenúť kov, konkrétne kovové prvky na nábytku. Jemné, vkusne pôsobiace kovové úchytky zmenia klasický rustikálny nábytok v ten, za ktorý by sa vo Francúzsku rozhodne nehanbili.