Ako moderne vybaviť kuchyňu s jedálňou

Otvorené priestory sú v súčasnosti veľkým hitom, preto aj vás mohlo zlákať prepojiť kuchyňu s jedálňou či obývacou izbou. Moderná jedáleň sa však dá vybaviť aj v kuchyni, ktorá má priestranný jedálenský kútik. Poďme sa pozrieť, aké máte možnosti.

kuchyna-s-jedalou

V modernej kuchyni aj bez stola

Niekedy priestor nie je dostatočne štedrý na to, aby ste sa mohli vybúriť pri výbere jedálenského stola či nápaditých vitrín do jedálne. Keď centimetre nepustia, aspoň sa postarajte o to, aby ste si varenie a stolovanie vychutnali na úrovni. Kuchynská linka musí poskytovať dostatok úložného priestoru na všetko, čo pri varení využívate. Zvyšok, napríklad kuchynské spotrebiče alebo servírovacie súpravy, už môže oddychovať vo vitríne v obývačke. Výhodou moderného nábytku je, že dnes už ľahko zladíte kuchynskú linku so svojou jedálňou. Či sa rozhodnete stolovať za jedálenským stolom, alebo jete na barových stoličkách pri ostrovčeku, alebo vám v kuchyni vyšlo miesto len pre rohovú lavicu, kuchynská linka dokáže s nábytkom príjemne korešpondovať, a to ani nemusí byť z rovnakej série. Dôležitú úlohu zohráva štýl nábytku a jeho farba. Môžete voliť tón v tóne alebo stavte na kontrast – biela a hnedá, biela a čierna a pod.

Vyberáme jedálenský stôl

jedalensky-set-mdf

Vlastníte kuchyňu s jedálenským kútikom alebo si ho chcete vytvoriť vo svojej obývačke spojenej s kuchyňou? Výber kuchynskej linky a jedálenského stola teda nepodceňte, pretože to, ako varíte a stolujete, bude všetkým na očiach. Moderná kuchyňa si pýta štýlovú jedáleň, ale, samozrejme, môžete v nej mať aj priestor na rýchle občerstvenie, napríklad pult s barovými stoličkami. Ak však chystáte slávnostný obed, najlepšie bude chutiť za krásne prestretým jedálenským stolom. Okrúhle, oválne, obdĺžnikové i štvorcové stoly, všetky sú moderné, len treba hľadieť na to, koľko si ukroja z priestoru jedálne a či napríklad nevyžadujete rozkladací jedálenský stôl, užitočný, keď sa zíde celá rodina. Jedálenský stôl si vyberajte aj podľa tvaru stoličiek. Mali by sa dať rovnomerne zasunúť a nevytŕčať kade-tade. Vo veľkých jedálňach najlepšie vyniknú stoly z masívu. Ak chcete druhých trocha oklamať, voľte nenápadné sklenené jedálenské stoly, ktoré jedáleň opticky zväčšia. V moderných kuchyniach často vídať i priehľadné jedálenské stoličky.

Kuchyňa s malou jedálňou

Šikovný spôsob, ako v malej jedálni či kuchynskom priestore určenom na stolovanie ušetriť miesto, je zaobstarať si do kuchyne rohovú lavicu. Retro? Len sa pozrite, čo medzi rohovými lavicami nájdete – nové tvary a materiály, ladiace jedálenské stoly, príp. i jedálenské stoličky. Vďaka tomu, že sa pri stolovaní „potlačíte do kúta“, získate extra priestor na vitrínu, komodu či príborník, ktoré budú perfektne ladiť s kuchynskou linkou. Ak má vaša jedáleň vyzerať luxusne, zaveste si do nej zrkadlo. Celá sa rozžiari.