5 tipov pre vzdušný letný domov, ktorý vám v horúčavách poskytne chladivé útočisko


Domov, v ktorom je počas letných horúčav príjemný chládok, je na nezaplatenie. Prinášame vám naše tipy, vďaka ktorým si váš domov môžete schladiť o pár stupňov nielen s pomocou klimatizácie či ventilátorov, ale aj vďaka rafinovanému výberu nábytku a doplnkov.


1. Vetrajte a upratujte efektívne

Vetranie počas večerných, nočných a skorých ranných hodín vám pomôže zbaviť váš dom či byt tepla, ktoré sa v ňom akumulovalo počas horúceho dňa. Najefektívnejšie vetranie je prievan, ktorý dosiahnete otvorením všetkých okien a balkónových dverí. Dôležitým krokom, ktorý by ste predtým nemali vynechať, je upratanie všetkých rovných plôch v byte – nemali by na nich zostať nijaké papiere či iné ľahké predmety, ktoré by mohol rozfúkať prúdiaci chladivý vzduch. Uskladnite všetko dôležité do obývacej steny vybavenej dvierkami, do praktickej komody so zásuvkami alebo do kancelárskeho nábytku, ktorý obsahuje minimum otvorených plôch. Chúlostivé rastliny v kvetináčoch presuňte na miesta, kde budú prievanom zasiahnuté čo najmenej.

2

2. Vymeňte žiarovky za LED osvetlenie

Klasické žiarovky, ktoré večer osvetľujú váš domov, majú jednu veľkú nevýhodu – okrem svetla sa z nich uvoľňuje aj teplo. Snažte sa preto zhasínať po sebe svetlo a kde je to možné, vymeňte žiarovky za moderné LED osvetlenie, ktoré môže mať teplý odtieň, no stále zostane studené. LED svetielka môžu osvetľovať vašu kúpeľňu, kuchyňu, police v obývačke alebo v spálni či zasklenú vitrínu. Obľúbeným riešením do modernej obývačky sú praktické a štýlové obývacie steny s LED osvetlením.

3

3. Vymeňte tmavé farby za svetlé

Nábytok a doplnky v svetlých farbách vám v lete urobia veľkú službu – najmä ak sú vyrobené z prírodných materiálov alebo obsahujú reflexné plochy. Svetlá obývacia stena, biele čalúnené kreslo z ekokože či elegantná béžová pohovka patria medzi nábytok, ktorý vám v lete pomôže schladiť vašu obývačku tým, že bude odrážať svetlo, a to najmä v prípade, že ho skombinujete s chladivou dlažbou a bielymi závesmi z bavlny alebo ľanu.

4

4. Doprajte si priedušné textílie (nielen) v spálni

Oblečte vašu posteľ do letných šiat a doprajte si obliečky z látok, vďaka ktorým sa počas spánku nebudete budiť na to, že je vám príliš teplo – ideálne sú prírodné chladivé látky ako ľan, bavlna, viskóza a hodváb. Výborným riešením na letné dni je i matrac vyrobený z materiálov, ktoré zabraňujú prehriatiu organizmu počas spánku. Koberce z polyesteru nahraďte kobercami z bavlny či viskózy. Priedušné textílie využijete nielen v spálni a obývačke, ale aj na balkóne či terase, kde si môžete nainštalovať závesnú hojdaciu sieť. A čo vaša domáca pracovňa? Skvelou alternatívou k bežnej kancelárskej stoličke je kancelárska stolička s operadlom z priedušnej sieťoviny.

5

5. Varte menej a vychutnávajte viac

Urobte radosť vášmu sporáku a doprajte mu krátku dovolenku. Namiesto neustáleho vyvárania a vypekania, ktoré zbytočne prehrieva vás aj váš domov, umiestnite na vašu kuchynskú linku veľkú misu s ovocím a zeleninou a osvojte si základy prípravy RAW pokrmov. Lahodné zeleninové šaláty, studené polievky a pestré ovocné kokteily či domáca zmrzlina vás v lete spoľahlivo ochladia. Ak si radi vychutnávate dobre vychladené jedlo a nápoje na terase či na balkóne, presuňte tam malú prenosnú chladničku, aby ste pre občerstvenie nemuseli chodiť ďaleko.

6

P.S.: Chceli by ste vedieť viac o nábytku a doplnkoch, ktoré máme v ponuke, alebo o spôsobe dodania nášho tovaru k Vám domov a o vynáške tovaru? Kontaktujte nás e-mailom na info@omega-nabytok.sk či telefonicky na čísle 0915 547 018 alebo využite náš online chat v pravom dolnom rohu vašej obrazovky.