5 tipov ako vytvoriť deťom ergonomický priestor pre pohodlné domáce štúdium


Domáce štúdium je výzvou pre deti akéhokoľvek veku. Keď má ich detská izba zároveň slúžiť aj ako školská trieda, knižnica a telocvičňa, je úlohou rodičov, aby im vytvorili čo najlepšie podmienky. Detský nábytok by mal spĺňať všetky nároky na praktickosť a ergonómiu. Poradíme vám ako vytvoriť vašim deťom domácu študovňu, v ktorej budú spokojné.


1. Písací stôl s úložným priestorom

Samoštúdium detí najčastejšie prebieha práve pri písacom stole. Detský písací stôl by mal byť dostatočne veľký na to, aby sa tam zmestili všetky potrebné učebné pomôcky a mal by sa podľa možností nachádzať blízko zdroja prirodzeného osvetlenia, teda pri okne. Veľký písací stôl so zásuvkami a poličkami poskytne dostatok priestoru na učebnice a zošity. Elegantné menšie stolíky so zásuvkami alebo rohové písacie stoly s poličkami sú vhodné do detskej izby, o ktorú sa delí viacero súrodencov.

2

2. Stolička, na ktorej sa dobre (a zdravo) sedí

Detské kancelárske stoličky sú neodmysliteľnou súčasťou izby pre školákov a študentov stredných škôl. Pri výbere detskej stoličky by nemala byť rozhodujúca len farba a výška, ale najmä to, či je stolička dostatočne pohodlná a vhodná na dlhé sedenie. Pre najmenšie deti je ideálna rastúca detská stolička s rastúcim stolom. Táto súprava vašej ratolesti vystačí na niekoľko rokov. Staršie deti ocenia nastaviteľné kreslo s ortopedickou konštrukciou, ktorá podporuje správny vývoj chrbtice a znižuje únavu pri sedení. Pre starších žiakov a študentov stredných škôl je vhodné aj „dospelácke“ kancelárske kreslo s nastaviteľnými prvkami a praktickou sieťkou.

3

3. Knihy vždy poruke

Ergonomický priestor počíta s tým, že vaše dieťa bude mať poruke všetko, čo potrebuje na kvalitné štúdium, a to predovšetkým učebné materiály. Priestor na učebnice je preto dôležitou súčasťou sektorového nábytku pre deti. Na knihy a zošity je vhodný napríklad vysoký policový regál vedľa písacieho stola či nízky regál, ktorý je možné vybaviť dvierkami.

4

4. Šikovný úložný priestor na všetko potrebné

Školáci a študenti potrebujú množstvo úložného priestoru aj na rôzne školské pomôcky a tiež na umelecké či športové potreby. Na ich uskladnenie môže poslúžiť napríklad atraktívny regál či praktický kontajner na kolieskach. Šikovný úložný priestor poskytuje i originálny posuvný pracovný stôl. Na triedenie a skladovanie papierov je ako stvorený moderný farebný organizér.

5

5. Relaxačný a športový kútik

Usilovní žiaci a študenti potrebujú aj priestor na relax a cvičenie. Súčasťou detskej izby by preto mal byť aj relaxačný kútik s kobercom, ktorý môže doplniť napríklad zaujímavé posedenie v podobe sedacieho vaku. Priestor na cvičenie môže byť obohatený napríklad aj o stacionárny bicykel či rebriny pripevnené ku stene alebo hrazdu vo dverách – podľa veku a záujmov dieťaťa.

6

P.S.: Chceli by ste vedieť viac o nábytku do detskej a študentskej izby, ktorý máme v ponuke, alebo o spôsobe dodania nášho tovaru k Vám domov a o vynáške tovaru? Kontaktujte nás e-mailom na info@omega-nabytok.sk či telefonicky na čísle 0915 547 018 alebo využite náš online chat v pravom dolnom rohu vašej obrazovky.