Kuchynská pracovná doska – ako si vybrať tú správnu

Kuchynská pracovná doska, na čo slúži a ako si vybrať tú správnu? Pracovná doska, ako už názov napovedá, slúži k práci v kuchyni. Na rozdiel od zvislých plôch všetka príprava pokrmov bude prebiehať práve tu. Mnoho zákazníkov sa domnieva, že keď si v súčasnej dobe kúpia novú pracovnú dosku, môžu priamo na nej krájať a naklepávať napríklad rezne. Výrobcovia žulových dosiek uvádzajú, že sa to dá, ale veľmi to neodporúčajú. Častým krájaním na jednom mieste sa možno časom urobia ryhy – a keby vám toto nevadilo, môžete si takisto tupiť nôž. I ten zvuk, ktorý pri rezaní na lesklom kameni vzniká, nie je práve pastva pre uši.

PESCARA_biela_LP_151P

Najmenej vhodné je krájanie na laminátovej doske, ktorá sa tým ničí okamžite. Do laminátu sa robia zárezy a pod laminátom je už len drevotriesková doska, ktorá vode nedokáže odolať. Jedinou výnimkou snáď môže byť masívna drevená doska, ale aj do nej časom vryjete ryhy. Rovnako je to s odolnosťou voči chemikáliám, farbivám, alebo vysokej teplote. Teplotu približne do 160 stupňov znesú všetky uvedené dosky, teplotu vyššiu potom dosky z kameňa alebo z jeho zmesí. Pokiaľ budete zakaždým dávať na jedno miesto, napríklad na žulovej doske rozpálený pekáč, zmene farby povrchu sa asi nevyhnete. Leštená hladká štruktúra sa tiež môže zdrsniť a zošednúť. Z estetického pohľadu je kuchynská pracovná doska veľmi výrazným prvkom dizajnovej kuchyne. Vždy je to veľká plocha, ktorá sa nedá len tak prehliadnuť. Jej správna voľba môže kuchyňu povzniesť, alebo naopak potopiť. Doska môže byť výrazná, ladená v podobných tónoch, alebo môže byť mdlá  a nevýrazná.

Všeobecne sa nedá povedať k akej kuchyni, sa ktorá doska viac alebo menej hodí. Riaďte sa svojím vkusom a radou dizajnérov, pokiaľ si kuchyňu kupujete v kuchynskom štúdiu. Nebojte sa ale použiť k svetlej kuchyni kontrastnú tmavú dosku a naopak. Veľkú rozľahlú kuchyňu môže tmavá doska zomknúť a zblížiť steny k sebe, malú kuchyňu naopak svetlá doska o niečo  opticky zväčší. Pokiaľ budete mať kuchyňu čisto bielu, voľte dosku negatívnu, pokiaľ je kuchyňa celá biela s výraznými doplnkami napríklad exotické dyhy, je lepšie nechať bielu aj pracovnú dosku – kuchyňa potom bude veľmi elegantná. Naopak nie je príliš pekné použiť pracovnú dosku v rovnakom dekóre ako má kuchyňu, ešte o niečo horšie je použitie len približného odtieňa.

Lena_dub_sonoma_zelena

Poznáme niekoľko druhov pracovných dosiek. Začneme tými najbežnejšími:

Laminátová kuchynská pracovná doska

Pokiaľ sa budete rozhliadať v bežnom kuchynskom štúdiu, navštívite obchodný dom alebo dielňu, najčastejšie narazíte práve na laminátové pracovné dosky. Majú niekoľko výhod: sú pomerne lacné, ľahké, dobre sa opracúvajú a toto opracovanie zvládne i skúsený kutil bez špeciálneho náradia a ponuka dekórov týchto dosiek je veľmi široká. Ich nevýhodou je predovšetkým malá odolnosť proti vode a relatívne ľahké poškodenie.

Laminátová pracovná doska je odolná proti teplu do cca 160-180 stupňov, takže vydrží bez obáv zaliatie čaju v kanvici, ale rozpálený pekáč by ju mohol poškodiť. Nie je možné na takejto doske krájať nožom, preto je nutné používať  doštičku na krájanie. Hrany týchto dosiek sa vyrábajú  v rôznych profiloch a sú pomenované podľa ich tvaru U alebo L s úkosom. Skôr sa U hrany vyrábali s výraznými rádiusmi na spodnej a hornej hrane, teraz sú tieto rádiusy zmenšené, doska vyzerá hranatejšia, čo je viac žiadané.

TIVOLI_WHITE_LP_151P

Žula

Žula je z polovice s masívnou drevenou doskou stopercentne prírodným materiálom. V porovnaní s masívnou doskou je omnoho viac odolná. Práve odolnosť je najväčším plusom žulovej pracovnej dosky. Na trhu existujú  rôzne spracované žuly a kamenárstva, ktoré používajú rôzne typy žúl. Môžete si kúpiť žulu zo Slovenska, ale takisto aj z iných krajín sveta. Záleží len na tom, aký dekór sa vám bude páčiť a koľko finančných prostriedkov na túto pracovnú dosku budete mať k dispozícii. Pokiaľ sa ale rozhodnete pre žulovú dosku a budete ju správne ošetrovať, bude vám dobre slúžiť niekoľko desiatok rokov. Žula je tiež materiál, ktorý vás môže sprevádzať celým domom – môžete zladiť parapety, dosku, schodisko, kúpeľňu, dlažby, atď. Žulová kuchynská pracovná doska má tiež výhodu v tom, že je priamo na nej možné krájať  a odoláva teplote aj 250 stupňov, takže na ňu môžete položiť panvicu s rozpáleným olejom.

Nerezové pracovné dosky

Nerezové pracovné dosky sú dnes vídané tiež v súkromných kuchyniach a nie len vo vývarovniach a v reštauráciách. Táto doska sa hodí predovšetkým do moderných kuchýň, ktorým dodá až laboratórny vzhľad. Veľký význam v kuchyni plnia aj jedálenské stoly, ako aj kvalitné stoličky. Pokiaľ sa rozhodnete pre nerez, oceníte hlavne to, že spĺňa najvyššie hygienické požiadavky, jej veľkou výhodou je odolnosť voči vysokým teplotám a pomerne ľahká údržba. Avšak krájať na tejto doske bez škrabancov nie je možné – ale ono krájať oceľovým nožom na nereze bolo nepríjemné, a tak by vás to snáď ani nenapadlo. Pokiaľ sa o nerezovú dosku nebudete starať, skôr bude zašpinená, rôzne fľakatá a nepekná. Najkrajšia je, keď je vyleštená. K tomu môžete špeciálne prípravky na nerez.

Pracovné dosky z masívneho dreva

Pracovné dosky z masívneho dreva patria v slovenských kuchyniach tiež medzi menej často používané dosky. Sú však každý rok o niečo viac obľúbené. Rovnako ako mnoho iných materiálov aj masív je náchylný na poškrabanie – áno, je možné na masíve aj priamo krájať – pokiaľ sa zmierite s tým, že doska bude za nejaký čas poškrabaná a rozliate farebné tekutiny v ryhách zostanú.

FLORENCE_GREY_ICA_0216