Aký typ obývacej steny vybrať?

Ak si aj vy kladiete túto otázku, máme pre vás jednoduchú odpoveď. Správna obývacia stena musí už na prvý pohľad pekne vyzerať, musí byť účelná, praktická a ľahko udržiavateľná. Nájsť však takúto obývaciu stenu je neraz komplikované. Výrobcovia ponúkajú obývacie steny buď ako celok, ako sektorový nábytok, alebo poskytujú možnosť si nechať vyrobiť obývaciu stenu na mieru. Túto možnosť využívajú najmä majitelia malých bytov, ktorí majú problémy nájsť menšiu obývaciu stenu, ktorá by do rozmerovo malej obývačky zapadla a nezaberala veľa priestoru. Obývacia izba ako celok musí pôsobiť veľmi kladným a príjemným dojmom. Veď kto by sa chcel zdržiavať v nepríjemnom prostredí? Všetky kusy nábytku v obývacej izbe, spolu s doplnkami, musia vytvoriť dokonalú harmóniu a príjemné prostredie na trávenie voľných chvíľ osamote, aj v spoločnosti. Obývačka je vtedy dobre zariadená, ak sa v nej aj vy sami cítite príjemne, a zdržiavate sa v nej viac než v ktorejkoľvek inej izbe vo vašej domácnosti.

KRONE_IV

Obývaciu stenu si môžete vyberať podľa viacerých kritérií. Môžete si zvoliť modernú obývaciu stenu, rustikálnu - klasickú, sektorovú, s LED osvetlením alebo obývaciu stenu z masívu a pod. Pri výbere obývacej steny by ste mali brať ohľad na ostatný nábytok vo vašom byte. Pokiaľ máte obývačku spojenú s kuchyňou a jedálňou, obývacia stena by nemala svojim výzorom rušiť celkový dojem z priestoru.

obyvacka Dream_III_dub_sonoma_biely_lesk

V prvom rade si musíte ujasniť, aký typ nábytku vám najviac vyhovuje. Či už si vyberiete rustikálny, moderný, alebo nábytok úplne iného typu je len na vás. Obývačka by mala byť prispôsobená napríklad podlahou, maľbou stien či bytovými doplnkami.

  • Rustikálne obývacie steny sa vyrábajú z masívu. Vyznačujú sa klasickým štýlom zdobenia, kde sa kladie dôraz na detail (ozdobné kovanie, kovové úchytky). Patria skôr do väčších priestorov, aby vynikli. Vzhľadom na ich náročnosť výroby, patria do cenovo vyššej kategórie.
  • Moderné obývacie steny sa skladajú z niekoľkých políc, TV stolíka, prípadne malých skriniek a nízkej komody. Vhodné sú aj do panelových bytov, ktoré nedisponujú dostatočným priestorom. Na stenu sa pripevnia malé skrinky, nejaká polička… Na podlahu umiestnite TV stolík, nízku komodu so šuplíkmi a obývačku máte zariadenú. Obývacie steny tohto typu sa vyznačujú malým počtom nábytku s netypickými farbami. Vyrábajú sa napríklad v bielej, zelenej, čiernej a v ďalších farbách, či farebných kombináciách. Materiál je vzájomne kombinovaný a prevláda tu plast, kov, drevo a lamino.

nabytok do obyvacky LAWENDA

Farba obývacej steny

Ak si vyberáte farbu vašej novej obývacej steny, mali by ste si zvážiť niektoré fakty:

1) Akú máte doma podlahu?

Pokiaľ máte tmavšiu, tak by ste si mali zvoliť obývaciu stenu svetlejšieho vzhľadu. V prípade, ak máte svetlejšiu podlahu, odporúčame naopak kúpu tmavšej obývacej steny. Takto nábytok pekne vynikne.

2) Aké farby ste použili pri maľovaní obývacej izby?

S podlahou súvisí aj výber farby na stenách. Treba brať ohľad na súhru farieb v priestore. Obývacia stena by nemala byť podlahou a farbou steny v obývačke potlačená. Naopak, tieto dve veci by mali pomôcť nábytku vyniknúť a vystupňovať jeho originálny dizajn.

Aký veľký priestor máte pre vašu obývaciu stenu?

Malému priestoru nebude svedčiť obrovský nábytok v šírke celej obývacej miestnosti. Tu by ste mali určite voliť menší systém skladajúci sa z niekoľkých prvkov. Naopak veľké obývacie steny dobre ukážu a vyniknú, pokiaľ budú mať dostatok miesta vo veľkých priestoroch.

Prečo zvoliť sektorový nábytok do obývacej miestnosti?

Sektorová obývacia stena sa skladá predovšetkým z jednotlivých skríň rôznych výšok, komôd, poličiek, políc či RTV stolíkov. Jednotlivé kusy nábytku na seba viažu farbou, tvarom, úchytkami,... Ľahko si ho doma poskladáte podľa svojich predstáv bez toho, aby ste sa museli riadiť nejakými pravidlami. Jednotlivé časti nábytku sú dodávané v demonte, čo znamená, že si ich poskladáte vy. Sektorové obývacie steny sú vzdušné, moderné a väčšinou sa dajú kombinovať farby. Sektorový nábytok je variabilný, funkčný a cenovo dostupný. Výhodou sektorovej obývacej steny je možnosť rozšírenia nábytku o ďalšie kusy z rovnakého sektorového radu. Pokiaľ vás prestane baviť pôvodná zostava, môžete si z jednotlivých modulov poskladať inú.

sektorovy nabytok do obyvacky Imperial