Ako umiestniť nábytok v obývačke podľa fengshui

Obývacia izba je najpoužívanejšou a zároveň tou najdôležitejšou miestnosťou v obydlí. Trávime tam najviac času so svojou rodinou alebo do nej pozveme priateľov na posedenie pri káve a dobrom koláči. Preto by sme mali dbať o to, aby sa každý, kto si sadne napríklad na pekný gauč alebo do pohodlného hojdacieho kresla, cítil príjemne. Staré čínske umenie feng shui prináša niekoľko rád, ako správne umiestniť modernú komodu, poličky na stene či novú presklenú vitrínu tak, aby ste sa v obývačke jednoducho dobre cítili.

Ako feng shui vyrieši sedenie v obývačke

Feng shui sa v obývačke najskôr snaží vyriešiť pohodlné a energeticky čisté sedenie. Najideálnejším variantom, ktorý feng shui odporúča, je rozloženie sedenia do viacerých menších prvkov. Tak môžete skombinovať niekoľko kusov nábytku, ktoré sa budú vzájomne dopĺňať. Napríklad dvojmiestny gauč, kreslo ladiace s pohovkou a pohodlné hojdacie kreslo sú tri navzájom krásne harmonizujúce prvky. Hojdacie kreslo vyplní priestor v podobnej miere ako gauč, no zároveň poskytuje pohodlné sedenie len jednému členovi. Takýto model sa feng shui páči. Keď už sme vyriešili početnosť dielov sedačiek, na rad prichádza ich rozmiestnenie. Každá jedna sedačka, malé kreslo či hojdacie kreslo by mali smerovať do stredu miestnosti, hlavného bodu obývačky, a tvoriť okolo nej pomyselný kruh. Tak zamedzíte úniku pozitívnej energie a taktiež sa v tomto zoskupení budete cítiť bezpečnejšie. Dbajte o to, aby sa stredom vašej obývacej miestnosti nestala televízia alebo iný audiovizuálny moderný výdobytok. Tie naopak energiu odoberajú. Umiestnite vaše sedenie okolo pekného konferenčného stolíka či teplého krbu, nad ktorým visí polička na stene. Krb je zásadný prvok tvoriaci atmosféru domova a na poličke môžete sledovať rodinné fotografie, ktoré pokojnú atmosféru iba podporia.

Čo s presklenou vitrínou či komodou?

Hojdacie kreslo už je na svojom mieste a teraz prichádza tá pravá veda. Drevená skrinka, moderná komoda, poličky na stenu či presklená vitrína. Toľko druhov nábytku a najmä možností rozmiestnenia! Pre tieto účely, bola v starovekej Číne vytvorená bagua tabuľka. Je to pomôcka, podľa ktorej viete priradiť živel konkrétnej svetovej strane v byte či dome. Ak ste si zvolili za „nábytkovú“ dominantu presklenú vitrínu, umiestnite ju v obývačke na sever. Sklo patrí k vodnému živlu a podľa tabuľky sa najlepšie hodí práve na túto svetovú stranu. A naopak, ak ste si zvolili drevené prvky, v podobe modernej masívnej komody, mali by ste ju umiestniť na východ až juhovýchod. Na tejto strane sa prebúdza slnko, ktoré drevo príjemne rozohreje. Ak je obývačka malá, mohlo by množstvo nábytku zabrániť toku energie čchi. Preto v tomto prípade zvoľte mnohé poličky na stenu. Tie priestor odľahčia. Pri veľkých obývačkách je prípustné aj optické delenie, napríklad pomocou spomínanej modernej komody či presklenej vitríny. Rastliny v strede miestnosti sú v takomto prípade taktiež dovolené. Pri všetkých drobných detailoch, vo všeobecnosti patrí pre obývacie izby jedno zásadné pravidlo feng shui - hrany nábytku nikdy nesmú smerovať na gauč, taburetku či hojdacie kreslo. To sú miesta určené na oddych. Hrany by tak mohli tento pokoj narušiť, pretože by vyvolávali podvedomé nebezpečenstvo.