Ako zariadiť malú spálňu

Malá spálňa môže byť pre mnohých z vás problémom, nad ktorým si dlho lámete hlavu. Začínate sa pohrávať s myšlienkou, ako takýto priestor zázrakom zväčšiť, aby sa do neho zmestilo všetko potrebné.  Skúšali ste dumať nad všeličím, no vo výsledku ste prišli na to, že aj aj malý priestor musí spĺňať všetky funkcie. Spánok, úložný priestor a príjemná oáza pokoja. My vám prinášame niekoľko užitočných rád, ako všetko dokonale skĺbiť, aby malá spálňa plnila svoje poslanie.

Odľahčite malú spálňu vyklápacou posteľou

Tým najdôležitejším prvkom v každej spálni by mala byť prirodzene posteľ. Je smutným faktom, že do malej spálne sa vojde nanajvýš len ona a nič viac. Vy však potrebujete okrem postele do izby dostať aj spálňový nábytok či niekoľko doplnkov, ktoré z tohto miesta spravia vaše bezpečné a príjemné útočisko. Riešenie môže byť jednoduchšie, než sa na prvý pohľad zdá. Zaobstarajte si kvalitnú vyklápaciu posteľ, ktorá sa v spálni stane veľmi efektívnym kusom nábytku, vďaka ktorému sa priestor vo veľkej miere odľahčí. Po prebudení v pohodlnej sklápacej posteli ju jednoducho zaklapnete na svoje miesto na stene a vytvoríte tak priestor pre ďalšie aktivity, ktorý bude pôsobiť čisto a vzdušne. Taktiež je vhodnejším variantom oproti poschodovej posteli s úložiskom pod ňou, pretože mnohé byty jednoducho nemajú na tento typ postelí vhodnú výšku.

sklapacia-postel-bumerang

Čo s nábytkom v malej spálni?

Vybrať vhodný snábytok do spálne sa taktiež môže stať nočnou morou pre vlastníkov malinkej spálničky. Pomyslíte si, že toľko úložného priestoru v niekoľkých metroch štvorcových predsa nevyčarujete. Opak je pravdou. Zvoľte napríklad vysoké skrine, ktoré sa tiahnu až po samotný strop. Tak vám vznikne dostatok úložného priestoru, ktorý nebude zaberať veľkú časť podlahy. Dokonalým nábytkom do spálne môžu byť aj police. Zaobstarajte si ich veľa a zvoľte správnu hĺbku nástenných políc. Tak môžu zaplniť hoci aj celú stenu, pričom z priestoru reálne potrebné centimetre neubudnú. Dajú sa použiť namiesto nočného stolíka či dokonca vyplniť inak nevyužitý priestor nad oknom. V neposlednom rade by ste sa mali zamerať na farebnú škálu, ktorú pre svoju malú spálňu zvolíte. Odporúča sa vyberať svetlé farby, ktoré pôsobia čisto a nerušivo. Urobte tak na kusoch nábytku, ktorý môžete ladiť napríklad do svetlého dreva. Taktiež to s farbami nepreháňajte na stenách. Pri menších spálňach sa riaďte pravidlom „menej je viac“, preto je tmavšia farba či tapeta povolená len na jednu zo stien izby. Ak ste fanúšikom pestrosti, zamerajte sa radšej na doplnky, ktorým sa už farebné medze ani v malej spálni nekladú.