Kuchyňa podľa Feng shui

Kuchyňa je podľa čínskeho umenia feng shui – učenia o harmónii – jednou z najdôležitejších miestností vo vašom dome. A preto je najdôležitejšou úlohou nájsť pre ňu vhodné miesto. Ak vám to plánovanie nového domova dovoľuje, tak práve feng shui vám zaručí príjemne strávené chvíle v kuchyni a veľa vydarených receptov.

EMPORIUM_WHITE_LIGHT_GREY_STONE

Umiestnenie

Odborníci na feng shui radia kuchyňu umiestniť čo najďalej od hlavného vchodu, aby bola miestom maximálneho súkromia a pokoja. Ideálne je prepojiť kuchyňu aj s jedálňou. Pocit harmónie sa znásobí, pretože energie udržujú členov pokope a rodina môže byť spolu aj vtedy, ak niektorý z jej členov ešte nie je pri stole, alebo dotvára spoločný pokrm. Naopak, kuchyňa, ktorá sa nachádza oproti obývačke, spôsobuje, že ľudia v domácnosti sú náchylnejší na choroby a tiež sa častejšie hádajú.

Orientácia podľa svetových strán a energií je vo feng shui veľmi dôležitá. Kuchyňa by mala byť umiestnená na južnej, alebo na východnej strane. Juh je ohnivým smerom, a oheň predstavuje srdce domu, no a východné energie zase tento oheň podporujú.

Kuchyňu by ste mali umiestniť tiež čo najďalej od spálne. Ak to už nie je možné, zabezpečte, aby stena, ktorá je za vašou posteľou nebola tou istou stenou, za ktorou je sporák. Energie ohňa v kuchyni vám môžu spôsobiť srdcovo-cievne problémy a nešťastie. Kuchyňa by nemala byť blízko wc ani kúpeľne. Tak, ako srdce domácnosti, mala by sa nachádzať v strede bytu či domu.

Svetlo

Prvou zásadnou vecou je presvetlenie miestnosti. Tak, ako vždy,  najvhodnejšie je prirodzené svetlo, teda to denné, slnečné. Kuchyňa by mala preto mať veľké okná, aby sa svetla do nej dostalo čo najviac. V kuchyni – hlavne v časti, kde sa najviac pracuje na príprave jedla (doska na krájanie, sporák,…) by malo byť svetlo čo najjasnejšie. Každopádne myslite hlavne na prirodzené svetlo a na veľké okná. A výhľad. Viac zrelaxujete pri pohľade na krásnu scenériu, či vašu záhradu, ako na hlavnú cestu s autami.

PLATINIUM_JERSEY_WHITE_ROSE_RED

Farby

To, akú farbu by ste mali v kuchyni použiť, závisí od svetovej strany, umiestnenia v dome a miery presvetlenia miestnosti. Najviac sa však vo všeobecnosti odporúčajú svetlé farby a pastelové odtiene hlavne bielej, žltej, oranžovej a červenej farby. Ohnivé farby navyše podporujú aj chuť do jedla a trávenie. Farbou nemyslíme len farbu stien, ale napríklad dekorácií, ako sú napríklad záclony, závesy a podobne. Ideálnym prvkom je drevo a jeho imitácie, pretože sú “palivom” pre ohnivú energiu, ktorá sa v kuchyni nachádza.

Podlaha

Podlahu vyberajte podľa toho, v akej časti máte kuchyňu umiestnenú. Od severu cez východ až po južnú stranu sa hodí na podlahu drevo alebo jeho imitácie. Od juhu na sever smerom cez západnú stranu je vhodnejší kameň. Vyhnúť by ste sa mali ale farbám, ktoré sa pripisujú vode (od odtieňov modrej smerom do čiernej časti farebnej palety), pretože voda disponuje nestabilnou energiou, ktorá v srdci domácnosti nemá čo hľadať. Ak už ale také farby máte a nemôžete ich zmeniť (či už s finančných alebo iných dôvodov), riešením môže byť aj obyčajný koberec.

QUANTUM GREY_biela_matEMPORIUM_WHITE_LIGHT_GREY_STONE

Spotrebiče v kuchyni

V prvom rade všetky spotrebiče, ktoré máte v kuchyni musia byť funkčné. A to do najmenších detailov. Napríklad vodovodný kohútik nesmie kvapkať. S odtekajúcou vodou by pomaly odtiekla aj vaša finančná stabilita a prosperita. V kuchyni sa stretávajú dva prvky – dve základné energie, ktoré sú ale v neustálom konflikte medzi sebou. No práve pre zabezpečenie funkčnosti kuchyne sa tomuto konfliktu nedá vyhnúť. Ide o oheň (všetky spotrebiče, ktorých primárnou funkciou je tvorba tepla – šporák, kávovar, kanvica…) a o vodu (tu patrí napríklad umývadlo, umývačka, ale aj chladnička…).

Ohnivé a vodné spotrebiče by nemali byť navzájom pokope, ale mali by mať dostatočný odstup. Ak to nie je možné (čo sa môže stať pri starších kuchyniach), pokúste sa ich oddeliť pevnou priehradou – najlepšie z drevného materiálu. Ak si kuchyňu ešte len plánujete a máte na to priestor, umiestnite tieto prvky čo najďalej od seba. Vtedy bude mať energia priestor na zdravé prúdenie.

Kuchyňu udržujte stále čistú

Zbavte sa zbytočností, ktoré nepoužívate, lebo vám odčerpávajú energiu. Pohodená igelitová taška, opadané listy rastlín či ukážka všetkého, čo máte doma, priamo na vašom stole. Pozor aj na omrvinky a špinavé riady. Kriticky nahliadnite do skriniek, chladničky či mrazničky. Aj to, čo je v neporiadku skryté za dverami, vám môže odčerpať energiu. Odpad vyhadzujte do koša a kôš často vynášajte. Nahromadené odpadky v byte môžu spôsobiť hromadenie rôznych druhov psychického odpadu.

QUANTUM_JERSEY_VANILIA_MAT