Ako vybrať pohovku do domácnosti s deťmi

Pohovka patrí k najobľúbenejším kusom nábytku v našich domácnostiach. Na nej čítame, oddychujeme, pozeráme televíziu, trávime čas s rodinou, s deťmi a priateľmi. Ak vyberáme pohovku pre rodinu s deťmi, estetické ideály by mali ustúpiť pohodliu a praktickým potrebám rodiny. Chceli by sme vyzdvihnúť zopár kritérií, ktoré vám výber uľahčia.

Pohovka, ktorú ľahko vyčistíme

Pri výbere prvej spoločnej pohovky, zvyknú zaujať predovšetkým dizajnovo atraktívne modely. Situácia sa však mení s príchodom detí. Prvoradým kritériom sa zrazu stáva vyhotovenie z materiálu, ktorý sa dá ľahko umývať. Ak máte doma malé deti, odporúčame vám siahnuť po pohovkách s odnímateľnými poťahmi. Sú praktické, pretože ich môžete prať v práčke, prípadne dať do čistiarne. Tým, ktorí sa nechcú vzdať elegantného dizajnu, odporúčame pohovky z ekokože. Na odstránenie menších škvŕn nepotrebujete chemické prostriedky, postačí mäkká handrička navlhčená vo vode, prípadne v slabom roztoku mydla s neutrálnym pH.

MELFI_1

Kamuflácia drobných nečistôt

Keďže je nepredstaviteľné prať poťahy každý deň, je dôležité, aby drobné škvrny pôsobili na vašej pohovke nenápadne. Radíme vám, aby ste sa nenechali zlákať krásnou bielou, ak ju už po prvom týždni nechcete prikryť starou dekou. Paradoxne, ani čierna nie je vhodná farba. Ideálne sú prskané a vzorované súpravy. Taktiež by vás mohli osloviť modely v odtieňoch hnedej, ktorá pôsobí ako chameleón a občasné škvrny s ňou ľahko splývajú.

Úložný priestor nadovšetko

Deti majú, napriek svojmu veku, prekvapivo veľa vecí. Hračky, knižky, oblečenie, ktoré odkladáme pre každý prípad... A tak vás určite poteší úložný priestor, ktorý vám nová pohovka poskytne. Pohovky s úložným priestorom sú nesmierne praktické.

Melfi

Miesto na sedenie pre všetkých

Radi by sme vyzdvihli, že pri výbere je potrebné zohľadniť počet členov domácnosti. Každý by mal mať na pohovke svoje miesto. Aj v prípade, že momentálne máte doma batoľa, treba myslieť na to, že porastie a čoskoro si bude nárokovať o svoje miesto na pohovke. Pokiaľ máte alebo plánujete mnohopočetnú rodinu, je dobré zvážiť sedaciu súpravu s kreslami alebo kombinovanú zostavu aj s taburetkami.

Veľkosti obývacích izieb a jedální sú rovnako rozmanité ako veľkosti kresiel a pohoviek. Skôr, než sa vydáte do predajne, uistite sa, že to, čo kúpite, sa nielen do priestoru, ktorý ste pre tento kus nábytku určili, vojde, ale že tam pekne zapadne a nebude príliš natesno, či naopak. Nekupujte preto prvú vec, ktorá vám padne do oka, bez toho aby ste si predtým presne zmerali daný priestor. Neboli by ste prvý, kto si kúpil pohovku, ktorá sa mu do bytu nevošla. Najskôr sa musíte rozhodnúť, kde bude jej miesto, či bude stáť pri stene, či ju naopak umiestnite do priestoru a bude slúžiť k oddeleniu zón miestnosti. Keď si vyjasníte túto vec, zoberte meter a presne zmerajte priestor, ktorý máte k dispozícii. Pritom však musíte nechať priestor na stranách a pred pohovkou. Môže vám to pripadať ako hlúposť, ale keď potom prídete do obchodu, kde sa pohovky vystavujú na veľkých plochách, budú sa vám zdať menšie ako v skutočnosti sú, čo by vás potom mohlo prekvapiť.

Cena vs. kvalita

Je jasné, že všetci hľadáme produkt dobrý, pekný a lacný, ale bohužiaľ sa vám málokedy podarí spojiť pri kúpe všetky tri požiadavky. Pohovku kupujete s tým, že vám bude slúžiť dlhšiu dobu. Preto neberte kvôli nižšej cene nižšiu kvalitu, pretože to lacné je vždy drahšie a to nielen z hľadiska finančného, ale i zdravotného a z hľadiska komfortu.

VARIO_2