Ako vybrať správny matrac?

Na trhu existuje veľa spoločností, ktoré vyrábajú a predávajú rôzne druhy matracov. Od latexových, cez penové, polyuretánové a tzv. memory matrace až po pružinové a taštičkové matrace. Ako si však správne vybrať z takej širokej škály produktov?

Matrac, na ktorom chceme každý deň aspoň 10 rokov spávať si nemôžeme vybrať len na základe niekoľko minútového skúšobného ležania v predajni. Existuje však niekoľko odskúšaných vhodných rád, ktoré vám výber správneho matraca zjednodušia a pomôžu sa orientovať v množstve používaných materiálov pre komfortné a zdravé spanie. Pri výbere matraca je veľmi dôležité uvažovať najmä o jeho tvrdosti, pretože každý z nás preferuje inú tvrdosť. Taktiež dôležitým prvkom v matraci je jeho nosnosť a hlavne materiály použité v matraci. Cena sa samozrejme líši od množstva a druhu použitých materiálov a od faktu či spĺňa všetky požiadavky pre kvalitný a ničím nerušený spánok.

NEBRASKA_spalna

 

Tvrdosť matraca

Tvrdosť matraca je jedným z najdôležitejších kritérií pri výbere. Telesná hmotnosť človeka, obľúbená poloha počas spánku a poloha pri zaspávaní sú hlavnými faktormi, ktoré musíme brať do úvahy pri výbere správnej tvrdosti matracu.

Tvrdosti označujeme skratkami T1-T5 a pri označení platí, čím vyššie číslo, tým vyššia tvrdosť:

  • T1 – mäkký matrac
  • T2 – stredne mäkký matrac
  • T3 – stredne tvrdý matrac
  • T4 – tvrdý matrac
  • T5 – extra tvrdý matrac

Každý z nás sa správa jedinečne aj počas spánku. Jeden zaspáva na boku a vyžaduje stredne tvrdý matrac alebo matrac s tvrdosťou T3, druhý zaspáva na bruchu a vyžaduje oporu v podobe tvrdého matraca s označením T4 alebo T5. Štíhli mladí ľudia si obvykle kupujú matrace v tvrdosti od T2-T4. Nerozhodným ľuďom alebo manželom odporúčame obojstranné matrace s rozdielnou tvrdosťou (o jeden stupeň): jedna strana je obvykle T3 a druhá T4.

Tabulka_matracov

 

Mali by páry a manželia kupovať jeden matrac v celku, resp. rovnaké matrace?

Určite nie! Každý z nás má iné požiadavky na svoje lôžko, vyhovuje mu iná tvrdosť, pružnosť, či celkové zloženie. Niekto rád spí v chladnom prostredí, niekto sa veľa potí, iný zase rád spí na mäkkom. Pri kúpe dvoch matracov dávajte pozor len na to, aby výška kupovaných matracov bola zhodná. Výhodou dvoch matracov v manželskej posteli je okrem možnosti individuálneho výberu aj lepšia manipulácia a flexibilita (dva matrace je napríklad možné polohovať nezávisle na polohovateľných roštoch).

Môžu matrace aj „liečiť“?

Nie. Matrace v prvom a jedinom rade majú spríjemňovať spánok a udržovať chrbticu v správnej polohe počas spania. Na liečenie sú iné prístroje či lieky, určite však nie matrace. Na druhej strane však môže nekvalitný matrac naše zdravie poškodiť a zhoršiť presne ako nevhodná strava či nedostatok pohybu.

Ako vyberať rozmery matraca?

Na matraci si človek potrebuje oddýchnuť a na to potrebuje dostatočný priestor. Dĺžka matraca by preto mala byť minimálne o 20 cm väčšia ako výška človeka. Šírka sa odporúča 90 cm, pre dvoj lôžko minimálne 160mcm. Výška matraca je takisto veľmi dôležitá, pretože od nej závisí ako dobre sa matrac prispôsobí telu. Minimálna výška by mala byť 12 cm, optimálna 18-20 cm, aby existoval dostatočný priestor na skopírovanie tela spiaceho človeka.

Existujú štandardné rozmery matracov?

Nie. V každej krajine sa „štandardné“ alebo typické rozmery lôžka o niečo líšia. V našom regióne strednej Európy sa považuje za štandardný rozmer jedného lôžka 90x200 cm, resp. 180x200 cm pri dvoj lôžku. Typické miery, ktoré sa takisto u nás predávajú sú 80x200 cm, 85x195 cm, 140x200 cm, 160x200 cm. V poslednej dobe sa za typicky rozmer začína považovať aj 200x200 cm a 200x220 cm. Dôvodom je vyšší komfort a fakt, že priemerná výška populácie pravidelne rastie.

Zónovanie matraca

Človek v priebehu noci zmení polohu tela na matraci až šesťdesiatkrát a v každej z nich by mal mať správnu oporu. Z tohto dôvodu vznikla potreba zónovania matracov. Jednou z dôležitých podmienok kvalitného spánku je totiž vhodná poloha chrbtice a veľkých kĺbov pri všetkých polohách spánku. V dnešnej dobe je matrac s rozdielnou zónovou tvrdosťou prakticky štandard, ak ide o matrace na každodenné spanie. Používa sa spravidla 5 alebo 7 zón rôznej tvrdosti jadra matraca. Týchto 7 rôznych zón tuhosti, od mäkkej po najtvrdšiu, spevňuje jadro a umožňuje ideálne kopírovanie tvaru ľudského tela vo všetkých polohách. Pre zdravý spánok je nevyhnutné dopriať prirodzene zakrivenej chrbtici potrebnú oporu, pomocou spevnenej zóny v oblasti drieku. Existujú  3 zóny, ktoré sú na matraci umiestnené vedľa seba a mali by mať rozdielnu tvrdosť už na prvý pocit: mäkká komfortná zóna pre plecia (a lopatky), uvoľňujúca zóna pre panvu a pevnejšia ochranná zóna pre lordózový oblúk (prirodzené prehnutie chrbtice), umiestnená medzi nimi, v oblasti drieku. Zóny v oblasti hlavy a chodidiel majú mať zvýšenú vzduchovú cirkuláciu.

Zonovanie_matraca