Hygge ako životný štýl: zariaďte si váš domov v duchu slova, ktoré obletelo svet


Hygge nie je len obyčajné módne slovo, ktoré sme prebrali z dánčiny – je to životný štýl. Ide o určitý typ útulnosti, ktorý sa však netýka len samotného zariadenia bytu, ale aj času, ktorý trávime spoločne s rodinou a priateľmi. Interiéry zariadené v štýle hygge pôsobia na všetky zmysly a svojou útulnosťou lákajú k pohodovému posedeniu pri prestretom stole, ale aj ku pokojnej chvíľke s knižkou a kávou, ktorú si vychutnáte v pohodlnom kresle. Pozrime sa bližšie na to, ako si môžete hygge atmosféru vytvoriť u vás doma.


Drevený jedálenský nábytok

Nábytok z masívneho dreva je najlepším základom pre útulnú jedáleň a obývačku. Jedálenský stôl z masívneho dreva je výborným centrálnym bodom pre spoločenskú miestnosť, kde sa stretáva celá rodina pri chutnom jedle a príjemných rozhovoroch. Ku drevenému jedálenskému stolu sa ideálne hodia drevené jedálenské stoličky a pohodlné čalúnené kreslá s opierkami na ruky, vhodné i na dlhšie sedenie.

2

Mäkké posedenie v obývačke

Základným kusom nábytku, ktorý vám pomôže vyčarovať to pravé obývačkové hygge, je veľká a mäkká sedačka alebo sedacia súprava. V menšej miestnosti to môže byť aj praktická rozkladacia pohovka, na ktorej môže prespať návšteva, ktorá sa u vás zdrží dlhšie. Posedenie v obývačke môžu doplniť mäkké čalúnené taburety, kreslá alebo vaky na sedenie. Na sedacom nábytku nesmú chýbať mäkučké vankúše a hebké, hrejivé kožušinové deky, ktoré vám spríjemnia chvíle relaxu.

3

Čitateľské zákutie

Ak si radi vychutnávate čas sami so sebou a s dobrou knihou alebo časopisom či tabletom v ruke, vytvorte si v obývačke, spálni alebo pracovni čitateľský kútik, v ktorom budete môcť nerušene holdovať svojej záľube. Budete na to potrebovať relaxačné kreslo s podnožkou alebo klasické čalúnené kreslo typu ušiak a knižnicu, ktorej veľkosť zodpovedá vašej literárnej zbierke. Vaše čitateľské zákutie zaručene zútulní koberec a malý príručný stolík, na ktorý si môžete odložiť hrnček s horúcim nápojom. Voľne stojaca lampa vám pomôže vytvoriť to správne náladové osvetlenie, pri ktorom sa dobre číta a oddychuje.

4

Sviečky a svetielka

Útulnú atmosféru počas sychravých dní si hravo udržíte vďaka množstvu svetielok, ktoré vám v celom byte či dome vytvoria upokojujúce ambientné osvetlenie. Základ môže tvoriť živé svetlo – krb s praskajúcim ohňom, ale i voňavé sviečky v svietnikoch na konferenčnom stolíku. Malé lávové lampy či menšie svietidlá s tienidlami môžu zdobiť komodu aj príručný stolík. Svetelné reťaze teplých odtieňov žltej a oranžovej sa môžu vinúť po rôznych povrchoch ako sú poličky, okenné parapety či obývacia stena.

5

Priestor pre rodinné fotografie

Hygge je najmä o čase, ktorý zdieľame s našimi blízkymi a o zážitkoch, ktoré si spoločne vytvárame. Rodinné fotografie preto tvoria neodmysliteľnú súčasť domácnosti, v ktorej panuje hygge. Vaše spomienky na pekné chvíle s rodinou a priateľmi, zachytené na zarámovaných fotografiách, nemusia zdobiť len steny. Svoje miesto majú i na nočných stolíkoch, písacích stoloch či nástenných policiach.

6

P.S.: Chceli by ste vedieť viac o nábytku, ktorý máme v ponuke, alebo o spôsobe dodania nášho tovaru k Vám domov a o vynáške tovaru? Kontaktujte nás e-mailom na info@omega-nabytok.sk či telefonicky na čísle 0915 547 018 alebo využite náš online chat v pravom dolnom rohu vašej obrazovky.