Dokonalá súhra farieb vo vašej obývačke – ako na to?

Obývaciu izbu väčšina ľudí považuje za najdôležitejšiu miestnosť v domácnosti. Zvykneme v nej tráviť veľa času, či už pri vychutnávaní si spoločných chvíľ s rodinou alebo priateľmi, relax pri obľúbenej knihe a tiež televízii. Možno je to aj vaša celodenná pracovňa. Mali by sme sa tu preto cítiť čo najpríjemnejšie. A to by sme mali docieliť nielen nábytkom, doplnkami, samotným umiestnením, ale aj dokonalým výberom farieb stien, nábytku a podobne.

Obyvacka_Toronto

 

Skôr ako začnete so zariaďovaním, zamyslite sa, či ide o veľkú alebo malú miestnosť, svetlú alebo tmavú. Do menšej izby vyberajte svetlejšie odtiene, vo veľkej izbe môžu byť pokojne aj tmavšie farby. Keď je izba priveľmi vystavená slnečným lúčom a vám do obývačky celý deň až nepríjemne svieti slnko, nevoľte farbu žltú a ani oranžovú, ale skúste napríklad svetlozelenú. 

Obývačka by nemala byť len jednej farby. Je ževraj dokázané, že potrebujeme mať na očiach čo najviac farieb, no samozrejme v rôznych množstvách. Pri výbere farieb platí základné pravidlo, že jedna farba, do ktorej obývačku ladíme, je prevládajúca. To znamená, že ak obývačku chceme mať žltú, môžeme použiť niektoré prvky svetlozelenej farby, lebo je namiešaná zo žltej.

Preto je najlepšie používať farby, ktoré spolu ladia. Ak máme obývačku vo farbách, ktoré spolu neladia, je najlepším riešením farba, ktorá je aspoň v jednej danej farbe už obsiahnutá a s druhou danou farbou je v kontraste. Napríklad biela a čierna farba sú univerzálne, čiže dokonalo ladia s akoukoľvek farbou.

Obyvacka_Sevilla

 

Ale s farbami, ktoré patria k čistým farebným tónom, narábame opatrne. Ak si vyberiete farbu nábytku, ktorá bude dominantnou, treba na podlahu a steny zvoliť farbu, ktorá je neutrálnejšia. Ďalšou základnou zásadou je farby umistňovať tak ako sa nachádzajú aj v prírode, čiže od podlahy tmavšie, potom svetlejšie až k stropu, ktorý by mal byť najsvetlejší, samozrejme ak nepotrebujete miestnosť opticky znížiť, kedy sa na strop volí tmavší odtieň. Tiež nie je dobré kombinovať priveľa farieb, aby obývačka nepôsobila roztrieštene.

Obyvacka_Vigo

 

Typ – charakteristika farieb

 

Charakteristika by vám mala pomôcť s výberom jednotlivých farieb, aby čo najlepšie ladili vášmu oku a vyhovovali vašej povahe:

Žltá - symbolizuje energiu, je základná farba, ktorá symbolizuje potrebu rozvíjať sa. Je v nej nádej, túžba po radosti a rozkoši. Táto farba povzbudzuje, oslobodzuje, pôsobí veselo a otvorene.

Zelená - symbolikou zelenej farby je vo všeobecnosti príroda, je farbou nádeje, pokoja a vyrovnanosti. Keďže pôsobí upokojujúco je najvhodnejšia do kúpeľní a spální.

Modrá - symbolika modrej: múdrosť, inteligencia, nesmrteľnosť, nekonečnosť, hĺbka, povznesenosť, duchovnosť, mystika. Hovoria jej aj farba pokoja a odpočinku.

Červená - je optimistická farba, vitálna farba aktívnosti, horúčavy, boja, vášnivého života, lásky. Môže spôsobovať bolesti hlavy, takže nie je vhodná pre ľudí, ktorí sa rýchlo rozčúlia a pre citovo nestabilné osoby.

Biela - symbolizuje jasnosť, nevinnosť a čistotu, nový začiatok. V spojení s jemnými modrými odtieňmi pôsobí veľmi chladne. Príliš veľa bielej môže pôsobiť smutne, sterilne a takmer až nemocnične, preto sa odporúča, aby boli biele steny ozdobené.

Oranžová - je farbou optimizmu, osvietenia, pozitívnej energie a povzbudenia.Vyvoláva pocit šťastia a radosti. Obľubujú ju ľudia ambiciózni, zvedaví a so záujmom pre novoty.

Fialová - je farbou duchovna, originality a diplomacie. Harmonizuje energiu, dodáva kreativitu, predstavivosť. Obľubujú ju ľudia svojrázni, taktní, introvertní, vášniví a s veľkou dávkou fantázie. 

Ružová - je farbou priateľstva, šťastia i sentimentality. Symbolizuje jar a má harmonizačné účinky. Pôsobí proti hnevu, samote a tlmí emócie.

Hnedá - je farbou blaha a rešpektu. Povzbudzuje racionalitu, zdravú myseľ, schopnosť stáť pevne nohami na zemi, dodáva istotu a odvahu. Srší z nej rozváha, mier, vyrovnanosť a prirodzenosť.

Sivá - je farbou staroby a vyčerpanosti. Predstavuje pochybnosť, stiesnenosť , opatrnosť a obavy. Obľubujú ju ľudia rozvážni, udržujúci si odstup, nezodpovední , ktorí uprednostňujú jednotvárnosť.

Čierna - je v našej kultúre považovaná za farbu smútku a zla, všeobecne je považovaná za farbu času. Má veľa spoločného s bielou: obe nepovažujeme za farby, skrývajú v sebe celé farebné spektrum. Veľa čiernej spôsobuje melanchóliu, stiesnenosť a celkovo zle vplýva na telo a dušu.

 

Obyvacka_Briks