Aký rozmer kuchyne? Užitočné rady pred kúpou kuchynskej linky

 

 Zľavový kód -5% na všetky produkty s kategórie kuchyňa: KUCHYNA5MJ

 

Každý kto sa chystá zariaďovať či už novú alebo staršiu kuchyňu, si položí otázku typu: kde a ako začať aby bola naša kuchyňa ideálna? Pre každého je ideálne niečo iné a vo veľkej miere ovplyvnené rozmerom, tvarom miestnosti, farbami a štýlom v domácnosti, financiami a podobne. Ale nájde sa aj zopár odpovedí na túto otázku, ktoré sme sa vám pokúsili zhrnúť v tomto blogu a dúfame, že sa vám zídu.

Pri tvorbe kuchyne platia isté zásady, ktoré sa v posledných rokoch doplnili a obohatili, ale z ktorých treba pri tvorbe alebo rekonštrukcii kuchyne stále vychádzať. Tieto zásady ovplyvňujú veľkosť a ergonómia ľudského tela. Pri návrhu pracovnej plochy vychádzame minimálnej šírky 60 cm, ktorá je potrebná pre človeka na všetky činnosti, a teda aj tie v kuchyni. Pracovnú plochu zvyčajne predstavuje pracovná doska, tento termín sa dá použiť aj ako jej synonymum. S dĺžkou pracovnej plochy v kuchyni súvisia zase dĺžka a rozmery celej kuchynskej linky. Výška kuchynskej linky, a tak aj horná hrana pracovnej dosky, je obyčajne 87-95 cm. Štandardná hĺbka pracovnej plochy je 60 cm, ale v poslednom čase sa začali objavovať linky s hĺbkou pracovnej plochy 80 cm. Tie sa obyčajne používajú, hlavne vtedy, ak kuchynská linka nemá horné skrinky či police. Výhodné sú tieto dosky aj preto, že môžu mať lištu, v ktorej sú zabudované zásuvky, elektrické prístroje, odkvapávače na riad s prepadom do kanalizácie, drviče na odpadky.

Rozmery_v_kuchyni_1

3 základné funkčné celky každej kuchyne

prípravno-pracovné, varné a umývacie, ktorých nadväznosť a spolupôsobenie môže ovplyvniť rýchlosť a kvalitu prípravy pokrmu v kuchyni. Vlastná pracovná plocha nemusí byť veľká, závisí od kvalitne vyriešenej nadväznosti funkčných celkov a efektívneho uplatnenia prístrojov. Postup prác pri vytváraní pokrmov sa odvíja od vybrania surovín z chladničky a špajze cez ich očistenie, upravenie, tepelné spracovanie až po konzumáciu. Odpad ide najčastejšie priamo do koša na smeti, ale poslednou vymoženosťou sú špeciálne drezy s plochou časťou na očistenie a umytie špeciálnou vodovodnou sprchovou batériou.

Keď všetko očistíme, zvyčajne treba suroviny pokrájať, ochutiť a umiestniť do vhodných nádob. Potom prichádzame k procesu tepelnej úpravy varením, dusením, pečením alebo grilovaním. No a po tepelnom spracovaní hotové jedlo podávame. V zásade sa dá uvažovať len o jednom type pracovnej kuchynskej dosky a rovnako vysokou pracovnou plochou, na ktorú sme v našich podmienkach zvyknutí. Súčasný trend pracovných plôch však znižuje časť okolo varnej platne, a čo je podstatné, výrazne materiálovo selektuje spôsoby prípravy.

Správne umiestňovanie prvkov v kuchyni

  • Sporák, varnú platňu situujeme po oboch stranách odkladacej plochy.
  • Umývačka riadu by mala byť v priamej väzbe na drezovú skrinku. V súčasnosti sú na našom trhu dostupné kombinované sporáky, kde v priestore sporáka je zabudovaná aj umývačka riadu.
  • Chladničku s mrazničkou umiestňujeme na okraj kuchynskej linky, ale vždy v tesnej nadväznosti na odkladaciu plochu.
  • Drezová skrinka by mala mať po oboch stranách odkladacie plochy. Môže sa umiestniť aj pod okno alebo v rohovej skrinke.
  • Kuchynské elektrospotrebiče treba uložiť do kuchynskej linky tak, aby sme nimi nezapratali pracovnú plochu a mali ich vždy po ruke. Elektrické rozvody a zásuvky umiestňujeme do spodnej časti horných skriniek. Spolu s dobrým a úsporným osvetlením pracovnej plochy to dáva predpoklad pohotového použitia.
  • Odpadkový kôš treba po výbere optimálnej veľkosti umiestniť do uzavretej spodnej skrinky, ktorá sa vo väčšine typov kuchynských liniek na to prispôsobí.

Rozmery_v_kuchyni_3

Ako sa pripraviť

1. Premyslite si funkciu
Koľko vás je doma? Ako často varíte? Čo všetko a v akých množstvách budete v kuchynskej linke skladovať? Aké spotrebiče používate? 

2. Usporiadajte priestor
Ako má byť kuchyňa prepojená s jedálňou? Bude prepojená s obývačkou? Kde bude umiestnený jedálenský stôl? Koľko denného svetla je v kuchyni? Kde asi budete potrebovať osvetlenie navyše?

3. Premyslite si rozpočet
Koľko asi chcete do kuchyne investovať? Nechajte si vypočítať cenové ponuky vo viacerých kuchynských štúdiách alebo firmách s nábytkom, aby ste sa následne vedeli správne rozhodnúť pre tú najlepšiu variantu a prispôsobiť tak aj váš rozpočet.

4. Prineste si obrázky
Prineste si fotky priestoru, do ktorého bude kuchyňa osadená. V predajniach vám budú vedieť  lepšie poradiť a budú môcť pracovať s detailami, ktoré sa vám možno nezdajú dôležité. Pokiaľ máte obrázky kuchyne, ktorá sa vám páči, prineste si ich tiež.

5. Zmerajte priestor
Najdôležitejším bodom v príprave podkladov je vypracovanie základného nákresu priestoru - od pôdorysu až po inžienierské siete. Pokiaľ si na to netrúfate alebo nemáte čas, využite služby niektorých internetových stránok, kde nájdete programy na vytváranie kuchynských liniek a rozmerov stien.

Rozmery_v_kuchyni_2