Kuchyňa s lakovanými dvierkami

Chystáte sa na nákup novej kuchynskej linky, ale neviete si rady s výberom? Najprv všetko dôkladne zmerajte a rozmyslite si, koľko úložného priestoru potrebujete a kde bude ktorá funkčná zóna. Potom už stačí vybrať správne materiály, farby a zvoliť dizajn. Vybrať vzhľad novej kuchyne nie je tak zložité. Voľte podľa štýlu a farieb ostatných miestností v byte. Ak si nie ste výberom istí, pomôžu vám odborníci v kuchynskom štúdiu. Podľa čoho si ale zvoliť materiály?

BRERRA_WHITE_ICA_0186_LP_151P

Korpusy skriniek

Pri korpusoch skriniek je to jednoduché. Väčšinou sú totiž z lamina, prípadne z masívu. Menej poctiví výrobcovia dokončujú bočné plochy korpusov papierovou hranou. Tí, ktorým záleží na kvalite, používajú odolnejšie ABS hrany. Kvalitné kuchyne sú vyrobené z lamina hrúbky 18 mm, tie lacnejšie z dosiek s hrúbkou 16 mm i menej. Na hrúbku lamina si dajte pozor hlavne pri policiach, na ktoré plánujete ukladať ťažšie riady. Dosky s hrúbkou 16 mm a menej sa oveľa ľahšie pod daným zaťažením prehnú. Oveľa ťažšie je vybrať správny materiál na výrobu dvierok, čiel zásuviek a pracovnej dosky.

Lamino a MDF

Kuchynské dvierka z lamina sú najlacnejšie z možností. Ich výhodou je široká škála dekórov a farieb. Z hľadiska kvality je dôležité prevedenie bočných plôch (hrán). Tie najobyčajnejšie sú oblepené dekoračným papierom, tie kvalitnejšie ABS hranou. Fóliované dvierka z MDF sú zlatou strednou cestou, čo sa ceny aj kvality týka. Bývajú obalené fóliou, ktorá chráni aj ich bočné plochy, takže ich nemusíte dodatočne olepovať. Odpadá tak nebezpečenstvo odlepujúcich sa hrán. V obchodoch nájdete dvierka v širokej škále farieb a dekórov. Farebné fólie sa dajú aj lakovať. Výsledný efekt potom pripomína klasicky lakované dvierka, avšak za nižšiu cenu. MDF dvierka obalené fóliou sú praktické, trvanlivé a majú väčšiu odolnosť voči vode. Na umytie dvierok vám stačí handrička a bežný saponát.

PESCARA_biela_LP_151P (1)

Lakované dvierka

Lakované dvierka sú väčšinou vyrobené z MDF dosiek. Na tie sa nanáša v niekoľkých vrstvách pigmentový lak. Moderné sú dvierka vo vysokom lesku, objednať si však môžete aj matné prevedenie. Lakované dvierka sú vždy v pigmente, nikdy ich nenájdete v dekóre dreva (ak sa teda nejedná o lakované masívne dvierka). Pretože sa jedná o hladký materiál, ľahko sa čistí. Dvierka stačí utrieť vlhkou handričkou so saponátom. Do našej ponuky kuchynských liniek sme zaradili aj kuchyne tohto typu, čiže lakované dvierka. Sú to napr. kuchyňa Brerra, Florence, Tivoli, Pescara a ďalšie.

FLORENCE_GREY_ICA_255_ICA_191

Stále obľúbenejšie sú dvierka lakované akrylátovým lakom. Majú ideálny povrch, stálofarebnosť a vyrába sa vo vysokom lesku. Jedná sa o drevotrieskové dosky, ktoré sú z jednej alebo oboch strán dokončené akrylátovou vrstvou laku a doplnené ABS hranami. Dvierka potom majú vysokú odolnosť proti vlhkosti a mechanickú odolnosť. Ak ich napriek tomu poškriabete, ľahko ich opravíte pomocou opravnej sady. V kuchyni sa prudko menia teploty a je tu zvýšená vlhkosť. Drevo na tieto zmeny reaguje zo všetkých materiálov najviac. Kuchyne z masívu sú síce pekné, ale pomerne drahé a stoja za zváženie, či sú vhodné. Výrobcovia používajú skôr dyhované dvierka z MDF dosiek. Kuchyňa je tak na dotyk i pohľad drevená, ale pritom je z tvarovo trvalejšieho materiálu.

Výhody kuchynských fóliovaných dvierok:

  • jedny z najlacnejších kuchynských dvierok
  • výborná odolnosť predných plôch voči vode
  • takmer neobmedzená rozmerová variabilita
  • množstvo dostupných UNI farieb ale aj drevodekórov či imitácií kovu
  • možnosť výroby rôznych tvarov

Nevýhody kuchynských fóliovaných dvierok:

  • „neopraviteľnosť“ poškodeného povrchu
  • horšia odolnosť voči vysokým teplotám
  • horšia odolnosť zadných plôch voči vode

Výhody kuchynských striekaných dvierok:

  • výborná odolnosť celých dvierok voči vode
  • neobmedzená rozmerová variabilita
  • nevyčerpateľné množstvo farebných odtieňov a rôznorodosť stupňa lesku (mat, polomat, pololesk, lesk…)
  • možnosť výroby rôznych tvarov
  • možnosť výroby kuchynských dvierok s perleťovými alebo metalickými efektami
  • „opraviteľnosť“ poškodeného povrchu

Nevýhody kuchynských striekaných dvierok:

  • jedny z najdrahších kuchynských dvierok
  • nie sú dostupné drevodekóry
  • väčšia náchylnosť na mechanické poškodenie (škrabance…)

TIVOLI_WHITE_LP_151P