Ako vybrať správnu sedačku

Základným kusom nábytku každej obývačky je sedačka.  Avšak výber vhodnej sedačky  nie je jednoduchý. Ešte predtým ako ju kúpite, je potrebné zvážiť viacero vecí. Sedačky spravidla slúžia na dlhšie časové obdobie a nie sú práve najlacnejšou položkou pri zariaďovaní interiéru. Pokúsili sme sa zhrnúť pár bodov, ktoré odporúčame zvážiť pri ich výbere.

1. Rozmer a tvar sedačky

Do menších obývacích izieb vyberte menšiu sedačku, najlepšie dvojmiestnu alebo rohovú, ktorá je tiež malých rozmerov. Ideálne sú rozkladacie typy sedačiek, kde sa v prípade potreby vyspí nečakaná návšteva. Ďalej napríklad sedačky, ktorých je jeden bok tvorený taburetom. Dajte si pozor na výšku a hrúbku operadiel . V menších priestoroch by nemali byť príliš masívne aby nezabrali zbytočne veľa plochy na sedenie. Vo väčších bytoch si môžete dovoliť siahnuť po rohových sedacích súpravách väčších rozmerov  tvare L alebo U. Alebo si môžete sedačku vyskladať podľa vašich rozmerov. Kombinovať ich môžete aj s kreslami alebo taburetmi. Nebojte sa experimentovať, ale poraďte sa s osobami, ktoré sa v obývačke budú zdržovať najčastejšie.

Chantal_1

2. Materiál

Pri výbere materiálu vašej sedačky dbajte na jeho životnosť a možnosti čistenia. Kožená sedačka je klasika, na ktorú sa oplatí vsadiť. Pôsobí elegantne a ľahko sa čistí. Vyžaduje však pravidelné ošetrovanie – impregnáciu, inak sa na nej môžu objaviť menšie trhlinky. Lacnejšou, ale stále kvalitnou variantou kože je sedačka z ekokože. Jej výhodou je, že je vhodná aj pre alergikov. Na druhej strane je menej odolnejšia ako koža. Látkové sedačky patria medzi najobľúbenejšie, pretože ponúkajú široký záber farebných odtieňov a vzorov. Sú praktické na čistenie a poteší vás aj ich cena. Dnes sú k dispozícii aj sedačky kombinované s látkou a ekokožou.

3. Farebné prevedenie

Farba by mala ladiť s interiérom. Do menších sa najviac hodia jemné, svetlé alebo pastelové farby. Opticky zväčšujú a zosvetľujú priestor. Tmavšie odtiene nábytku môžeme bez výčitiek svedomia použiť vo veľkých a svetlých interiéroch. Neutrálne farby sedačiek ako biela, čierna alebo sivá neznamenajú, že sme konzervatívni.  Naopak, ľahšie sa ladia s ostatnými farebnými doplnkami. K sedačke neutrálnej farby odporúčame nakombinovať dizajnové kreslo v odvážnej farbe. Z našich skúseností sa zákazníci prikláňajú k prírodným farbám ako piesková, krémová, čokoládová či antracitová. 

Porto_3

4. Štýl

Každý z nás má iný vkus. Niekto preferuje klasický nábytok, iný zase orientálny a ďalší túži po najnovších trendoch. Dnešná ponuka dokáže uspokojiť požiadavky každého, i tých náročnejších. Katalógy výrobcov sú plné inšpirácií. Stačí si vybrať. Ak vás nejaký kúsok nadchne, poriadne ho vyskúšajte. Na pohľad pekná pohovka totiž nemusí byť pohodlná. Ak v obchode nemajú vystavený tovar, ktorý ste si vybrali z katalógu, zistite kde by sa dal konkrétny tovar odskúšať. Nikto predsa nestojí o ubolené kríže. Preto venujte pohodlnosti a ergonómii značnú pozornosť.

Focus_3

5. Účel

Ak vyberáte sedačku na domáce sedenie, prípadne ležanie pred televízorom, odporúčame vám nízku sedaciu súpravu s hlbším sedom, ktorá ponúka komfortnejšie leňošenie. Doplnená môže byť odnímateľnými alebo voľne položenými vankúšmi. Ak vo vašom byte prijímate časté návštevy, sú pre vás vhodné  vyššie sedačky. Pohodlne sa z nich vstáva a majú tvrdšiu výplň.  Všeobecne, by sa človek pri sedení, či ležaní nemal do sedačky „zaboriť“. Nakoniec, nezabúdajme ani na jej správne umiestnenie v interiéri. Sedacia súprava by nám mala sčasti poskytovať súkromie tak, aby  pohľad osoby, ktorá vstúpi do miestnosti nepadol hneď na nás. Inšpirácie pre kvalitné sedacie súpravy nájdete v našom e-shope.