Tipy pre modernú obývačku

Ak by ste si mali vybrať len jednu miestnosť v byte, ktorej by ste sa venovali pri dizajnovaní naplno, pravdepodobne by to bola obývačka. Obývačka totiž už dávno nie je len televíznou miestnosťou, ale miestom, kde sa stretávame s rodinou a priateľmi, miestnosťou, ktorá nás plne reprezentuje pred návštevami. Je to priestor určený na oddych, prijímanie návštev, na oslavy. Pri jej zariaďovaní vyberáme nábytok podľa individuálnych požiadaviek, podľa vlastného vkusu, a tak trocha aj podľa dizajnérskych trendov.

        OS_Milano

Výber obývacej steny

Najskôr by ste si mali odpovedať na zopár základných otázok. Chcete obývaciu stenu na mieru alebo si ju vyskladáte sami? Má byť skôr trendová a nadčasová? Potrebujete dostatok úložného priestoru? Aká veľká je miestnosť, kam chcete obývaciu stenu umiestniť? Aký materiál, prevedenie, farba? A čo financie? Akú sumu ste ochotní do tohto kusu nábytku investovať?

Dnešní výrobcovia sú schopní pre vás navrhnúť, dokonca aj vyrobiť a poskladať jedinečnú obývaciu stenu. Za tieto služby si často priplatíte. Aj doba dodania alebo čas na výrobu je dlhší ako pri kúpe hotového nábytku v predajni alebo cez internet. Na druhej strane vám tento príplatok zabezpečí mnohokrát vyššiu kvalitu, dlhšiu životnosť nábytku a originalitu.

Obývacie steny či zostavy, ktoré bežne kúpite u predajcov nábytku, sú lacnejšie, dostupnejšie, rôznych tvarov, prevedení a farieb. Je potrebné rozlišovať lacné obývacie steny a kvalitný nábytok za prístupné ceny. Nie vždy platí, že vysoká cena tovaru zaručuje aj jeho kvalitu. Dnes už kúpite nábytok za niekoľko stoviek eur v takej kvalite, že s vami doslova zostarne. Predajcovia nie vždy poskytujú doplnkové služby, ako je návrh obývacej steny, jej dodanie či výnos do bytu alebo jej montáž.

Vitríny, komody, RTV stolík, police, príručný stolík, regále – to všetko tvorí obývaciu stenu. Vyberajte podľa toho, koľko úložného priestoru potrebujete. V ponuke sú ucelené bloky, obývacie zostavy zložené z niekoľkých kusov alebo sektorový nábytok, ktorý vám dáva priestor na zostavenie steny podľa individuálnych požiadaviek. Jednotlivé kusy nemusíte umiestňovať pozdĺž jednej steny, rozmiestnite ich do miestnosti, čím sa priestor otvorí a prepojí.

Pri zariaďovaní obývacej izby je dôležité aj štýlové zladenie a farebné zjednotenie nábytku s ostatným interiérom. K svetlejším stenám a podlahe voľte tmavší nábytok, a naopak k tmavšej podlahe a farebným stenám sa hodí svetlejší odtieň nábytku. Obývacie steny zo svetlých a lesklých materiálov dokážu opticky zväčšiť aj menší priestor.

Do menšej obývacej izby voľte menej nábytku. Naopak, ak ste pre tento účel vyhradili najväčšiu miestnosť v dome, môžete si dovoliť rozmerovo väčšie a variabilnejšie zostavy. Nezabúdajte však na pravidlo, že obývacia izba nie je spálňa či dokonca šatník. Nezastavajte ju zbytočnými komodami a šatníkovými skriňami.

GOYA_biela_biely_lesk_dub_sonoma

Klasický alebo moderný dizajn?

Veľké obývacie steny zaberajúce celú jednu stenu, sú minulosťou. Ste zástancom klasiky? Rozhodli ste sa vymeniť obývaciu stenu, ale potrebujete ju zladiť s ostatným nábytkom v domácnosti? V ponuke predajcov určite nájdete niekoľko kvalitných a nadčasových kusov.

Aj tí, ktorí plánujú zariadiť miestnosť v modernom štýle, si prídu na svoje. Pre veľký konkurenčný boj prichádzajú predajcovia už aj s nábytkom v napr. provensálskom štýle.

Aký materiál?

Masív je jednoznačne najtrvácnejší, odolný voči poškodeniu a škrabancom. Je ťažší, preto aj stabilnejší. Majte však na pamäti aj náročnejšiu údržbu a ošetrovanie dreva.

Čoraz väčšiu obľubu si získava lamino. Ponúka dizajnérom ako aj výrobcom priestor na kreativitu. Obývacie steny z lamina sú vo viacerých prevedeniach a farbách. Predajcovia ich ponúkajú za prístupné ceny, pričom tie najkvalitnejšie sú na nerozoznanie od masívnych drevených stien. Tie s vysokým leskom sú obzvlášť obľúbené a v súčasnosti aj veľmi trendy. Rôznorodosť dostupných materiálov vám otvára dvere ku kreativite. Nebojte sa skombinovať drevené kusy s kovovými či sklenenými podstavcami. Veľmi trendy pôsobí aj LED podsvietenie vitrín či regálov.

Biela áno!

Ak zbožňujete pocit čistoty a na bielu nedáte dopustiť, pokojne celú svoju obývačku zahaľte do tejto farby. Máte pocit, že bude izba pôsobiť príliš sterilne? Tomu sa jednoducho vyhnete ak pri zariaďovaní interiéru využijete hru odtieňov a textúr. Koberec vyberte napríklad v ľahkom odtieni sivej, vankúše s nádychom slonovinovej. Na bielom interiéri výborne vyniknú aj zlaté doplnky (hodiny, rámy). Jemnú textúru sedacej súpravy zas môžete opticky „rozbiť“ dekou a vankúšmi so vzormi alebo spracovaním z výraznej pleteniny.

MODENA_galeria_1

Ako si poradiť s rôznymi vzormi?

Všímate si v príručkách pre moderné bývanie ako dizajnéri používajú v miestnosti rôzne vzory, no keď sa o to pokúsite sami, nie ste s výsledným efektom spokojní? Trik pri mixovaní viacerých vrstiev vzorov spočíva vo vybratí správnych základných farieb. Vyberte si farebnú schému dvoch alebo troch farieb, ktoré chcete aby sa v obývačke opakovali a použite ich najprv jednotlivo na väčších plochách ( napr. hnedá sedacia súprava, červené kreslá, stolík v zelenej farbe). Doplnky k jednotlivým kusom nábytku s využitím vzorov následne striedajte vo zvolených farbách a interiér opticky prepojte tak, aby sa na každom kúsku väčšieho nábytku vystriedala farebná schéma zo zvolených základných farieb. V našom prípade by sme tak mohli na hnedej sedačke použiť bielo červený vankúš s kvetinovým vzorom, na červených kreslách zas menšie vankúšiky s hnedými bodkami vo farbe sedačky a podobne. Tento jednoduchý trik zabezpečí kompaktnosť vašej obývačky a výsledný dojem bude pôsobiť ako z katalógu.