Praktická a zároveň štýlová kancelária

V práci, ktorá sa často nachádza v kancelárii, trávime väčšinu dňa a preto by sme sa mali v tomto prostredí cítiť čo najpríjemnejšie. Kancelária by nemala len lahodiť nášmu oku, ale spĺňať aj praktické a funkčné podmienky, ktoré si stanovíme. V prípade, že máte pri zariaďovaní svojej kancelárie voľnejšiu ruku alebo dokonca pracujete z domu, prinášame vám niekoľko rád, ako efektívne a štýlovo zariadiť kanceláriu.

Pracovný stôl a kreslo

V kancelárii je väčšinou sedavé zamestnanie. Najviac času strávite za pracovným stolom a na kancelárskej stoličke alebo kresle. Správny výber týchto základných kusov nábytku by ste určite nemali podceniť, najmä kvôli vášmu zdraviu.

Pracovný stôl by mal byť predovšetkým priestranný a pracovná doska čo najväčšia, aby vám vytvorila dostatok odkladacieho miesta, miesto pre počítač alebo notebook. Okrem klávesnice a monitora sa naň musí vmestiť aj ďalšie príslušenstvo tak, aby ste stále mali dostatok miesta. Usporiadané prostredie dosiahnete, ak zvolíte stôl s otvorom na počítačové káble. Veľké množstvo kancelárskych stolov má výsuvnú dosku pre klávesnicu, ktorá je veľmi praktická. Treba myslieť aj na správnu výšku stola, ktorá je 70 – 75 cm. Klasický pracovný stôl by mal byť hlboký minimálne 60 cm a široký aspoň 80 cm, pre prácu na počítači je však dôležitá veľkosť (či skôr hĺbka) monitora. Pred ním by malo ostať miesto aspoň na klávesnicu, myš a lakte, ale ak sa zmestí aj šálka s kávou či list papiera, nemôže to byť na škodu. Pri dostatočne veľkej miestnosti a naozaj častej domácej práci možno uvažovať aj o stolových zostavách v tvare L alebo U.

Kancelárske kreslo vám musí pri práci plne vyhovovať. Vhodné je také, ktoré umožňuje individuálne nastavenie operadiel a výšky opierky chrbta a hlavy. Pre potreby kancelárie sa odporúčajú kreslá na kolieskach, vďaka čomu sa vyhnete nezdravému vytáčaniu trupu. Pri voľbe kresla netreba zabúdať na jeho povrch. Ideálne sú materiály, ktoré odolávajú tlaku, teplote a vlhkosti. Materiál by mal byť ľahko udržiavateľný, prispôsobený pre každodenné použitie. Sedák má byť dostatočne široký a pohodlnýNemá byť príliš mäkký, aby ste do neho zapadli, ani príliš tvrdý, aby vás sedenie nebolelo. Ideálne je, ak sa pri sedení dotýkate celou plochou nohy zeme. Mnoho kancelárskych stoličiek s anatomickým operadlom má aj bedrovú opierku, ktorá podopiera spodnú časť chrbtice. Opierať by sa mala celá chrbtica, ideálna poloha je tak veľmi vzpriamená, no pri dlhej práci je tým najlepším, čo môže byť. Pre vyššiu mieru pohodlia si vyberte model aj s hlavovou opierkou, ktorá to uľahčí krčnej chrbtici.

Správne nastavenie stoličky je dôležité

Správny pomer výšky sedenia k výške stolu je pri práci mimoriadne dôležitý. Vďaka nemu sa vyhnete bolestiam chrbta a problémom s krčnou chrbticou. Hrana kancelárskeho kresla by mala byť v úrovni spodnej časti kolenného kĺbu. Rozdiel medzi výškou stola a výškou sedenia by mal tvoriť cca 30 cm. Ak máte pretrvávajúce problémy s chrbticou, ako náhradu za kancelársku stoličku môžete využiť fit loptu či kľakosed.

 

Úložné a odkladacie priestory

Množstvo úložných a odkladacích priestorov sa odvíja aj od toho, za akým účelom ich budeme využívať a čo do nich plánujeme uložiť. Vhodné sú priestory s možnosťou skrytia, teda zamaskovania veľkého množstva kancelárskych potrieb a dokumentov, pri čom dobre poslúžia skrine s obyčajnými alebo posuvnými dvierkami, roletami, alebo väčšie zásuvky. Trendy možnosťou sú aj priehľadné zásuvné kontajnery s rozčlenenou vnútornou časťou, regále rôznych tvarov a farieb, komody, police a iné.

Farby

Rozmýšľate nad vhodným zvolením farieb? Červená v kancelárii môže na menších plochách pôsobiť príjemne, pri väčších však môže vzbudzovať agresivitu a hádky. Nevhodnou môže byť tiež fialová farba, ktorá na mnohých ľudí pôsobí melancholicky. Lepšou alternatívou je oranžová farba, ktorá má stimulujúce a inšpiratívne účinky. Na upokojenie zmyslov a koncentráciu je ideálnou farbou zelená. Pôsobí sviežo a zdravo, podporuje kreatívne myslenie a hodí sa všade tam, kde chceme navodiť harmóniuSivé odtiene a čierna sú najčastejšími kancelárskymi farbami. V spojení s inou, svetlou doplnkovou farbou dokážu priniesť interiéru pokojnú atmosféru.

Osvetlenie

Vždy je lepšie, ak môžete pri práci počítať aj s denným svetlom. Ideálne je, ak sa pre pracovný stôl nájde miesto blízko okna tak, aby svetlo dopadalo zľava pre pravákov alebo sprava pre ľavákov. Vtedy je dostatočne osvetlená pracovná plocha stola. Rozhodne by však monitor počítača nemal byť priamo oproti oknu či pred ním. Potom denné svetlo dopadá na obrazovku, spôsobuje nepríjemné odlesky, ak je priveľmi prudké svetlo za ňou, je to pre oči priveľmi namáhavé.